Mexikó kiadta az USA-nak Joaquín Guzmánt, a Köpcöst

2017.01.20. 04:51

Mexikó pár órával a fellebbezései elutasítása után kiadta az Egyesült Államoknak a latin-amerikai ország egykori első számú drogbáróját, a "Köpcös" (El Chapo) néven elhíresült Joaquín Guzmánt – jelentette be helyi idő szerint csütörtökön a mexikói külügyminisztérium. 

Guzmánt az amerikai határ mellett fekvő Ciudad Juárez börtönében adták át az amerikai hatóságoknak, akik repülőgéppel New Yorkba szállították. A Köpcöst egyebek között gyilkosság, kábítószer-kereskedelem, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás miatt akarják felelősségre vonni az Egyesült Államokban. 

A drogbárót szállító repülőgép helyi idő szerint csütörtök éjszaka érkezett meg New York egyik külvárosi repülőterére, ahonnan a gengsztert egy szövetségi börtönbe vitték. Már várhatóan pénteken meg kell jelennie egy szövetségi bíró előtt Brooklynban. 

Kétszer megszökött

Az egykoron a rettegett Sinaloa-kartellt vezető Joaquín Guzmán kétszer is megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Egy évvel ezelőtt sikerült ismét kézre keríteni.

Ő volt a legnagyobb drogbáró

Hatalma csúcsán Guzmán Mexikó első számú drogbárója volt, az irányítása alatt álló Sinaloa-kartell több milliárd dolláros forgalmat bonyolított. Arra is volt példa, hogy a Köpcös a Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereit összesítő listájára is felkerült.