Terrorcselekmény okozta a tavaly novemberben India északi részén történt vonatszerencsétlenséget, az elkövetőt őrizetbe vették, és már beismerő vallomást tett – közölte az NDTV helyi hírcsatorna.

Az indiai fővárostól, Újdelhitől 400 kilométerre délkeletre található Kánpur iparváros közelében történt tragédiának 151 halottja és több mint 200 sebesültje volt. A mintegy kétezer embert szállító személyszállító szerelvény 23 vagonból állt, 14 kocsija kisiklott és összeroncsolódott, néhány felborult.

Az első közlések arról szóltak, hogy a katasztrófát sínhiba okozta. Az NDTV, amely értesüléseiben a terrorelhárító szolgálatra hivatkozott, most arról számolt be, hogy terrorcselekmény történt, és egy korábbi merényletkísérlettel összefüggésben őrizetbe vett gyanúsított, Motilal Paszvan elismerte, hogy ő készítette a pokolgépet, amely kisiklatta a vonatot. A robbanószerkezetet tízliteres fazékba rakta, és a sínek közé rejtette.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a férfi a pakisztáni titkosszolgálat, az ISI utasításai alapján cselekedett. Az ügyben új vizsgálatot tartanak a katasztrófa helyszínén.

151 ember meghaltForrás: AFP

A rendőrség korábban két másik emberrel együtt vette őrizetbe Paszvant gyilkossági kísérlet vádjával Bihar szövetségi államban. A csoport tavaly októberben helyezett el robbanószerkezetet a sínekre az ország Nepállal határos területén. Akkor helyi lakosok bukkantak rá a pokolgépre, és még idejében sikerült a robbanószerkezetet hatástalanítani.

A nyomozó hatóság adatai szerint a csoport tagjai pénzt kaptak az ISI-vel kapcsolatban álló személyektől – állította az NDTV.