Terrorcselekmény volt a tavalyi indiai vonatszerencsétlenség

TOPSHOTS Horizontal ACCIDENT DE TRAIN ACCIDENT CATASTROPHES LIEU DE L'ACCIDENT TRAIN VOIE FERREE SAUVETEUR DEGATS DEGATS ACCIDENTS FOULE Indian rescue workers search for survivors in the wreckage of a train that derailed near Pukhrayan in Kanpur district
151 ember meghalt
Vágólapra másolva!
Terrorcselekmény okozta a tavaly novemberben India északi részén történt vonatszerencsétlenséget, az elkövetőt őrizetbe vették, és már beismerő vallomást tett – közölte az NDTV helyi hírcsatorna.
Vágólapra másolva!

Az indiai fővárostól, Újdelhitől 400 kilométerre délkeletre található Kánpur iparváros közelében történt tragédiának 151 halottja és több mint 200 sebesültje volt. A mintegy kétezer embert szállító személyszállító szerelvény 23 vagonból állt, 14 kocsija kisiklott és összeroncsolódott, néhány felborult.

Az első közlések arról szóltak, hogy a katasztrófát sínhiba okozta. Az NDTV, amely értesüléseiben a terrorelhárító szolgálatra hivatkozott, most arról számolt be, hogy terrorcselekmény történt, és egy korábbi merényletkísérlettel összefüggésben őrizetbe vett gyanúsított, Motilal Paszvan elismerte, hogy ő készítette a pokolgépet, amely kisiklatta a vonatot. A robbanószerkezetet tízliteres fazékba rakta, és a sínek közé rejtette.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a férfi a pakisztáni titkosszolgálat, az ISI utasításai alapján cselekedett. Az ügyben új vizsgálatot tartanak a katasztrófa helyszínén.

151 ember meghalt Forrás: AFP

A rendőrség korábban két másik emberrel együtt vette őrizetbe Paszvant gyilkossági kísérlet vádjával Bihar szövetségi államban. A csoport tavaly októberben helyezett el robbanószerkezetet a sínekre az ország Nepállal határos területén. Akkor helyi lakosok bukkantak rá a pokolgépre, és még idejében sikerült a robbanószerkezetet hatástalanítani.

A nyomozó hatóság adatai szerint a csoport tagjai pénzt kaptak az ISI-vel kapcsolatban álló személyektől – állította az NDTV.