A törökök átadtak Franciaországnak egy francia dzsihádistát

2017.01.21. 00:26

Törökország átadott pénteken Franciaországnak egy francia dzsihadistát, aki azt állítja, megbánta, amit tett, és akkor fogták el, amikor Törökország felé elhagyta Szíriát.

A 24 éves Kevin Guiavarch 2012-ben csatlakozott először az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Fronthoz, majd az Iszlám Államhoz Szíriában, ahol gyaníthatóan toborzóként alkalmazták. Franciaország nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene, 2014-ben pedig arra a listára is felkerült, amelyen az ENSZ a legveszélyesebb terroristákat tartja számon, ami nemzetközi szankciókkal és utazási tilalommal jár együtt.

Bűnbánó dzsihádista

2016 júniusában négy feleségével és hat gyermekükkel együtt elhagyta Szíriát, és levelet írt a francia hatóságoknak melyben azt írta:

bűnbánó dzsihadista. Törökországban elfogták, és előzetes letartóztatásba került. Feleségeit már korábban, pár héttel elfogásuk után átadták a francia hatóságoknak. Ők tavaly ősszel kerültek előzetes letartóztatásba Franciaországban terrorszervezettel kapcsolatban álló bűnözők segítésének gyanújával.

Értékes információi lehetnek

A bröton származású dzsihadista 14 évesen tért át az iszlámra. A francia nyomozó hatóságok 2014-ben figyeltek fel rá, amikor egy francia kiskorú felkerekedett, hogy elindul Szíriába harcolni, és kiderült, hogy Guiavarch vette rá arra, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.A francia hatóságok abban bíznak, hogy a "bűnbánó" dzsihadista értékes információkkal szolgálhat a terrorszervezet felépítéséről és pénzügyi hátteréről.

Jelenleg mintegy 700 francia állampolgár lehet úgynevezett idegen harcosként Irakban és Szíriában, és több mint kétszázan haltak már meg.