Drámai érdektelenség a baloldali előválasztáson

2017.01.22. 15:42

Közzétették az első részvételi adatokat Franciaországban, a szocialisták előválasztásán. Az első fordulót tartják ma, a második jövő vasárnap lesz. 7 jelöltre lehet szavazni, az első kettő jut tovább. várható.

A legesélyesebbnek Manuel Valls volt miniszterelnök tűnik, de a felmérések szerint arra semmi esélye, hogy a tavaszi elnökválasztáson is jól szerepeljen. A mostani közvéleménykutatási adatok szerint a tavaszi első fordulót a radikális Marine Le Pen nyeri, Francois Fillon jobbközép volt miniszterelnök előtt, a szocialista jelölt pedig – legyen akárki – csak ötödik lesz. Feltehetően emiatt is, vagyis a szinte tétnélküliség miatt, nagyon alacsony a részvétel. Déli 12 óráig 400 ezren szavaztak.

Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A 2012-es baloldali előválasztáson ugyanennyi idő alatt több mint 700 ezren – akkor egyébként Francois Hollande nyert. A későbbi köztársasági elnök. Legalább kétszer annyian szavaztak novemberben a jobboldali előválasztáson is, mint most. A hivatalos végeredmény a Figaro szerint este 9 óra körül