Népszavazást akar a román államfő a korrupcióellenes harcról

Romanian presidential candidate Klaus Iohannis gestures while discussing with his opponent, Romanian Prime Minister during a TV debate in Bucharest on November 12 , 2014. Prime Minister Victor Ponta  won the first round of the presidential with 40.44 perc
Klaus Iohannis román államfő a múlt hónapban New-Yorkban az ENSZ-közgyűlésen közölte Petro Porosenkoval, hogy addig nem hajlandó hivatalos látogatásra Kijevbe menni, amíg nem vonják vissza az Ukrajnában élő román kisebbségeket is hátrányosan érintő új oktatási törvényüket.
Vágólapra másolva!
Népszavazást kezdeményezett Klaus Iohannis román államfő a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményéről - derült ki a kétkamarás parlament házelnökeinek kedden küldött leveléből.
Vágólapra másolva!

A jobboldali államfő először él azzal az alkotmányos jogával, hogy referendumot írhat ki nemzeti jelentőségű témákról. Iohannis előzőleg éles vitába keveredett a decemberi választásokon győztes szociálliberális (PSD-ALDE) kormánytöbbséggel a kabinet által előkészített közkegyelmi tervezet ügyében.

Úgy érezte, lépnie kell

Az elnök azzal vádolja a kormányoldalt, hogy a korrupt politikusokat akarja megmenteni a felelősségre vonástól. Iohannis múlt héten bejelentés nélkül megjelent a kormányülésen, hogy a kabinet ne fogadhassa el társadalmi vita nélkül, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel az öt évnél nem hosszabb börtönbüntetéssel sújtott elítéltek egy részének közkegyelmet hirdető, illetve a büntető törvénykönyv egyes meghatározásait módosító tervezeteket.

Klaus Iohannis Forrás: AFP/Robert Ghement

Népszavazást ír ki

Iohannis egy hétfői rendezvényen jelentette be, hogy népszavazást készül kiírni a kormány közkegyelmi kezdeményezése és a büntetőjog megváltoztatása ügyében. Kifejtette: a PSD-ALDE koalíció arra kapott választói felhatalmazást, hogy fizetés- és nyugdíjemelésről szóló választási ígéreteit teljesítse, miután azonban a büntetőjog megváltoztatását is a közbeszéd témájává tette, ebben az ügyben is "szembe kell néznie" a választók akaratával.

Visszatámadnak a koalíciós pártok

A koalíciós pártok szerint viszont Iohannis csak azért szít feszültséget, hogy megcsappant népszerűségét helyreállítsa. Sorin Grindeanu miniszterelnök cáfolta, hogy a tervezeteket társadalmi vita nélkül készültek életbe léptetni, Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök pedig azt állította, hogy Iohannis képtelen elfogadni a jobboldal választási vereségét, és abban a reményben lázítja az embereket, szólítja utcára a tüntetőket, hogy nyárig sikerül félreállítania a szociálliberális kormányt.

Személyes ügyek

A PSD elnöke egy hétfő esti tévéinterjúban kifejtette: tíz napja tudja, hogy Iohannis népszavazást akar kierőszakolni. Szerinte az elnök azért próbált "hangulatot kelteni" a közkegyelmi kezdeményezés körül, hogy azt "nemzeti jelentőségű" ügyként állíthassa be, és népszavazást írhasson ki róla. Dragnea szerint Iohannis arra játszik, hogy felfüggesszék hivatalából, mert a leváltásáról rendezendő referendum "szószéket" biztosítana számára, és a kampányban áldozatként tüntethetné fel magát. A PSD elnöke azonban azt mondta: nem érdekelt Iohannis felfüggesztésében.

20 napon belül véleményezik

A parlamentnek húsz napon belül kell véleményeznie a népszavazási kezdeményezést. Az elnök akkor is kiírhat egy referendumot, ha azzal a parlament nem ért egyet, vagy nem véleményezi a megadott határidőn belül. Romániában a választói névjegyzékben szereplő polgárok 30 százalékának részvétele szükséges egy referendum érvényességéhez, de maga a népszavazás is konzultatív jellegű, eredményének figyelembevételétől a parlament eltekinthet.