Csökkentené a menekültkvótát az osztrák védelmi miniszter

Doskozil, Hans Peter Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS rendőr rendvédelmi vezető sajtótájékoztató SZEMÉLY
Eisenstadt, 2015. augusztus 27. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok sajtótájékoztatót tart az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban talált halottakkal kapcsolatban Eisenstadtban 2015. augusztus 27-én. A magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járműre a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjában találtak rá. A halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A határellenőrzés új formájára és a menekültügyi kvóta csökkentésére van szükség - jelentette ki Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak nyilatkozva kedden.
Vágólapra másolva!

A kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) - legutóbbi javaslata szerint - integrációs okokra hivatkozva a felére, vagyis 17 500-ra csökkentené Ausztria idei évre előirányzott menekültbefogadási kvótáját. A párt tervei szerint a terrorizmus elleni harcban magáncélú és az autópályákon használt kamerák által rögzített

videofelvételek is felhasználhatók lennének a büntetőeljárás során,

valamint a fenyegetést jelentő emberek nyomkövető lábbilincs segítségével figyelnék meg.

A biztonságban nincs kompromisszum

Doskozil a rádióban azt közölte, hogy a menekültek számának csökkentése miatt új menekültügyi és biztonsági intézkedésekről kell tárgyalni. Kiállt amellett, hogy csökkenteni kell a befogadott menekültek számát, konkrét adatok közlése nélkül. A szociáldemokrata miniszter szerint elképzelhető, hogy a veszélyt jelentő menedékkérőket lábbilinccsel figyeljék meg.

A biztonság kérdésében nem lehet kompromisszumot kötni"

- jelentette ki a miniszter.

Hangsúlyozta: a terrorcselekmények megelőzése miatt fontos a határvédelem, egyúttal elképzelhetőnek tartotta, hogy videofelvételekkel is rögzítsék a határátkelőknél történteket.
"A védelmi miniszter nyilatkozata azt jelenti, hogy igent mondott az ÖVP terveire, amennyiben egy új határellenőrzés is része az intézkedéscsomagnak" - hangzott el a rádió beszámolójában.

Hans Peter Doskozil Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A múlt héten a védelmi miniszter a migráció visszaszorítása érdekében az osztrák-szlovák határ ellenőrzését szorgalmazta, mert egyre több embercsempész Szlovákia felé tesz kerülőt. Jelenleg ugyanis Ausztria a magyar, a szlovén és az olasz határszakaszon végez ellenőrzést.

Várakozniuk kellene

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter hétfőn azt közölte, hogy amennyiben a tiroli Brenner-hágónál az eddiginél több menekült érkezik, akkor megerősíthetik az érintett határszakasz védelmét. Azt nem pontosította, hogy mikortól terveznének szigorítani. A miniszter szerint 17 500 menekültet kell beengedni az országba, amennyiben ennél többen jönnek, az erre kijelölt zónákban kellene várakozniuk.

Az év első két hetében mintegy 300 menekültet tartóztattak fel a Brenner-hágónál lévő határszakaszon. Tirol tartományban ez idő alatt 25 menedékkérelmet nyújtottak be.

- közölte múlt héten a védelmi miniszter.

Az osztrák kormány tavalyi döntése értelmében 2016-ban 37 500, 2017-ben 35 ezer, 2018-ban 30 ezer, 2019-ben pedig 25 ezer menedékkérelmi eljárás indulhat az országban. Tavaly több mint 36 ezer menedékkérelmi eljárás indult meg Ausztriában, vagyis a felső korlát 96 százaléka. 2015-ben mintegy 90 ezer erre vonatkozó igény érkezett az osztrák hatóságokhoz.