Parlamenti jóváhagyás kell a brexithez

brexit
A grab taken from the televised live feed shows the President of the Supreme Court David Neuberger (C) as he delivers judgement in case to decide whether or not parliamentary approval is needed before the government can begin Brexit negotiations, inside the Supreme Court in central London on January 24, 2017. Britain's Supreme Court ruled Tuesday that the government must obtain the approval of parliament before starting the Brexit process, in a defeat for Prime Minister Theresa May. / AFP PHOTO / SUPREME COURT AND AFP PHOTO / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SUPREME COURT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A brit legfelsőbb bíróság kedden kihirdetett döntése szerint a brit kormánynak előzetes parlamenti jóváhagyást kell kérnie a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.
Vágólapra másolva!

A bíróság döntése azt jelenti, hogy Theresa May kormányfő nem kezdheti meg a kilépési tárgyalásokat az Európai Unióval, amíg azt jóvá nem hagyják a képviselők – a BBC szerint azonban ez várhatóan megtörténik a kormány által szabott határidőig, március 31-ig.

David Neuberger, a bíróság elnöke felolvassa az ítéletet Forrás: AFP/Ho

A bíróság 8-3 arányban hozta meg a döntését, amely szerint a skót, a walesi és az észak-ír parlamentnek nincs beleszólása az ügybe.

Jeremy Wright igazságügyi miniszter közölte, hogy a kormány csalódott, de tiszteletben tartja a bíróság döntését – jelentette a The Guardian.

A brit miniszterelnök a szóvivőjén keresztül közölte: a brit nép az EU-ból való kilépés mellett döntött, és a kormány végrehajtja az utasítást – a terveknek megfelelően március végéig aktiválja az 50. cikkelyt. „A mai döntés ezen semmit sem változtatott.”

A kormány napokon belül beterjeszti határozati javaslatot

A brit kormány "napokon belül" az alsóház elé terjeszti azt a határozati javaslatot, amelyről a legfelsőbb bíróság keddi végzése szerint a képviselőknek szavazniuk kell a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítása előtt - mondta kedden, a bírósági döntésre reagáló alsóházi nyilatkozatában a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős miniszter.

David Davis nem részletezte, hogy a kormány pontosan milyen jellegű tervezetet készít, de kijelentette, hogy a parlament elé kerülő határozati javaslat "egyértelműen megszövegezett" lesz, és a kormánynak a törvényhozási vitával együtt is elegendő ideje lesz ahhoz, hogy a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét az eredeti menetrendben szereplő március végi határidőig aktiválhassa.

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot.
Davis hangsúlyozta:

vagy sem, mivel a döntést erről a brit választók már a tavalyi népszavazáson meghozták.