Függetlenségi népszavazást tartanának Katalóniában

POLITICS Spain EUROPE capital center Benelux politician Brussels figure UNION rule power GOVERNMENT talk SEPARATIST intergovernmental international separatism EU Catalonia headquarters POL EUROPEAN UNION relations Catalan REFERENDUM Belgium TALKS independ
Carles Puigdemont
Vágólapra másolva!
Európa nem nézhet más irányba, nyíltan kell beszélni Katalónia ügyéről - mondta Carles Puigdemont az Európai Parlamentben. A katalán elnök kitart amellett, hogy az EU támogassa Katalónia önrendelkezési törekvéseit és a függetlenségről szóló, szeptemberre tervezett népszavazást.
Vágólapra másolva!

Tavaly a katalán regionális parlament hivatalosan is kimondta elszakadási szándékát Spanyolországtól, a spanyol kormány azonban hajthatatlan, az Alkotmánybíróság pedig többször is megakadályozta a függetlenségről szóló népszavazási kezdeményezést.

Carles Puigdemont Forrás: AFP/Wiktor Dabkowski

Carles Puigdemont katalán elnök most az EU-tól vár megoldást - írja a Politico. Az elnök szerint a népszavazás a lehető legdemokratikusabb eszköz, amit az uniónak is támogatnia kellene. A referendumot jogilag életképesnek tartja, amivel csak annyi a probléma, hogy hiányzik mögüle a politikai akarat Spanyolország részéről. A katalán függetlenség ugyanis alaposan átrendezné a Spanyolországnak jutó uniós támogatásokat

"Az a cél, hogy a mostaninál jobb viszonyunk legyen Spanyolországgal az országon belül maradva. Spanyolország eddig minden törekvésünkre nemet mondott. Azért akarunk függetlenséget, mert úgy gondoljuk, hogy az államok közötti kapcsolatnak nem alá-fölé rendeltségen, hanem az együttműködésen kell alapulnia" - mondta Carles Puigdemont.