Menedékkérők és zsidók ellen készülhettek támadásra

Vágólapra másolva!
Házkutatásokat tartottak szerdán Németországban egy feltételezett szélsőjobboldali csoport tagjainál, akik a gyanú szerint fegyveres támadásra készültek rendőrök, menedékkérők és zsidó vallású emberek ellen.
Vágólapra másolva!

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint mintegy kétszáz rendőr bevetésével országszerte 12 lakást kutattak át. Az eljárás hét ember ellen irányul, közülük hatot azzal gyanúsítanak, hogy közösségi portálokon szervezkedve létrehoztak egy szélsőjobboldali csoportot, és 2016 tavasza óta fegyveres támadásokat terveztek. A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szerint a hetedik gyanúsított eszközök, felszerelések beszerzésében támogatta a csoportot.

Nem találták konkrét merénylet nyomait

A házkutatások célja a csoport felépítésére és az esetlegesen tervezett támadásokra vonatkozó további bizonyítékok begyűjtése volt - áll a közleményben, amely szerint egyelőre nem tártak fel konkrét merénylet tervezésére utaló adatokat.

Birodalmi Polgárok

Német hírportálok szerint a csoport a Reichsbürger (Birodalmi Polgárok) nevű revizionista mozgalomhoz sorolható, amely a húszas, harmincas évek Németországának folytonosságát vallja, és nem ismeri el a mai Németországot, így a rendőrségtől az adóhivatalig tagadja valamennyi állami intézmény legitimitását.

Néhány százan lehetnek

Szakértők szerint a Reichsbürger mozgalom lazán szervezett és ideológiailag nem teljesen egységes, a szélsőséges szubkultúra egyes csoportosulásai az első világháború előtti, mások a második világháború előtti német határokat ismerik el. Jellemző a demokratikus berendezkedés elutasítása és a holokauszt tagadása. A mozgalomnak országszerte néhány száz követője lehet. Egyikük tavaly októberben lelőtt egy rendőrt Bajorországban, a biztonsági hatóságok azóta fokozottan szemmel tartják a mozgalom tagjait.