Mexikó elutasítja a falat, az árát sem fizetné ki

2017.01.26. 09:03

A mexikói elnök elutasította az Egyesült Államokkal közös határon építendő fal építését és költségeinek kifizetését. A bevándorlók távol tartására hivatott fal építéséről nemrég döntött az új amerikai elnök, Donald Trump, aki a fal árát Mexikóval fizettetné ki.

Elutasította az Egyesült Államokkal közös határon építendő fal építését és költségeinek kifizetését Enrique Pena Nieto mexikói elnök. Ez volt a válasza arra, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta a rendeleteket, amelyek a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről – és a falról – rendelkeznek. 

Enrique Pena Nieto mexikói elnök nemet mondott az új amerikai elnöknekForrás: AFP/Alfredo Estrella

Nieto elnök a Twitter-oldalára feltett videoüzenetében azt mondta: Sajnálom és elítélem az amerikai kormány döntését, hogy folytatja a fal építését a határon, amely éveken át inkább megosztott, és nem egyesített bennünket." Hozzátette, többször elmondta már, Mexikó nem fog fizetni a fal felépítéséért. 

Mint arról az Origo beszámolt, a hivatalába múlt pénteken beiktatott Donald Trump szerdán a belbiztonsági minisztérium épületében írta alá a két elnöki rendeletet. 

Az amerikai–mexikói határ egy részén jelenleg is van fal, illetve kerítésForrás: AFP/Scott Olson

Az egyik az illegális bevándorlás megfékezéséről szól és a szövetségi támogatás megvonását helyezi kilátásba olyan szövetségi államok és városok számára, ahol menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak. A másik az amerikai határok megerősített védelméről – és a falépítésről – szól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK