Kuba kész tárgyalni az új amerikai kormánnyal

2017.01.26. 11:58

Kuba kész folytatni a tárgyalásokat a Donald Trump vezette új amerikai kormánnyal - jelentette ki Raúl Castro kubai elnök, aki egyben arra figyelmeztetett, hogy a karibi szigetország semmit sem enged szuverenitásából.

Castro a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) helyi idő szerint szerdán, a Dominikai Köztársaságban tartott csúcstalálkozóján beszélt erről. Megemlítette Donald Trump bevándorlás- és kereskedelempolitikáját, illetve szólt az előző amerikai elnök, Barack Obama által kezdeményezett enyhülésről Kuba és az Egyesült Államok között. 

Raúl CastroForrás: AFP/Federico Parra

Civilizált módon

Hangoztatta: "Kuba és az Egyesült Államok civilizált módon együttműködhet és egymás mellett élhet". A szigetország kész folytatni a kapcsolatok normalizálását Washingtonnal, de Havanna nem fog engedményeket tenni függetlensége és szuverenitása kárára.

Új téma

A csúcstalálkozón a vezetők eltértek korábban előkészített beszédüktől azt követően, hogy Donald Trump szerdán aláírta azt a két rendeletet, amely a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről - köztük a Mexikóval közös, déli határon építendő falról - szól.

Salvador Sánchez salvadori elnök azt mondta: országa lépéseket tesz, míg más vezetők ígéretet tettek arra, hogy megvédik a migránsok jogait.