Trump: Ha Mexikó nem akar fizetni a falért, az elnöke ne jöjjön az Egyesült Államokba

2017.01.26. 18:29

Donald Trump amerikai elnök azt üzente Enrique Pena Nieto mexikói államfőnek, hogy amennyiben Mexikó nem fizeti meg a határon épülő fal költségeit, akkor ne is látogasson el az Egyesült Államokba. A mexikói elnök le is mondta a közeli napokra tervezett találkozót. Trump tervei szerint 20 százalékos adót vetnének ki a mexikói árukra, ebből fedeznék a fal építését.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitter-üzenetben reagált Enrique Pena Nieto előző napi Twitter-üzenetére, amiben a mexikói elnök leszögezte, hogy országa nem hajlandó a határon tervezett fal felépítésének költségeit megfizetni.

Forrás: MTI/AP/Seth Wenig

Az amerikai elnök válaszként azt írta, hogy

ha Mexikó nem kész arra, hogy megfizesse az általa szükségesnek tartott fal megépítésének költségeit, akkor jobb lenne törölni a közeli napokra tervezett találkozót.

Trump utalt arra is, hogy az Egyesült Államoknak 60 milliárd dolláros kereskedelmi deficitje van Mexikóval szemben. Szerinte az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény, a NAFTA kezdetektől egyoldalú megállapodás volt, ami miatt nagyon sok munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban és az amerikai vállalatok is nagy veszteségeket szenvedtek el. A NAFTA 1994-ben lépett életbe, az új amerikai elnök szerint azonban újra kell tárgyalni a megállapodást.

20 százalékos adó a mexikói árukra

Donald Trump arra is készül, hogy magas adót vessen ki a Mexikóból érkező importárukra - közölte Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön.

Trump döntésének értelmében az amerikai-mexikói határon építendő falhoz a költségeket úgy teremtenék elő, hogy 20 százalékos adót vetnek ki minden, Mexikóból érkező importárura - mondta Spicer, aki szerint az is meglehet, hogy ez az adótétel egy nagyobb, átfogó adóreform része lesz.

Spicer leszögezte, hogy az elnök és a republikánusok készülő átfogó adóreformja más országokból importált termékekre is kiterjed majd. A szóvivő hangsúlyozta: ezzel évente tízmilliárd dolláros bevételre teszünk szert és könnyedén finanszírozhatjuk a fal megépítését is. Majd hozzátette, így elkerülhető az is, hogy az amerikai adófizetők pénzét vegyék igénybe. Jelezte továbbá, hogy az adóelképzeléseket már felvetették a kongresszusi politikusoknak is.

Nem fog elmenni a találkozóra

Trump szerdán írta alá azt az elnöki rendeletet, ami az amerikai határok biztonságának erősítéséről rendelkezik, és ebben rögzítette, hogy

a mintegy 3200 kilométeres mexikói határon megépül a választási kampányban megígért biztonsági fal.

Szerda este az ABC televíziónak adott interjújában is megerősítette ezt. Azt is mondta,

Mexikónak majd "valamilyen formában" meg kell fizetnie a költségeket.

Ezt egyes elemzők úgy értelmezték, hogy Mexikónak utólag kell fizetnie és az összeggel esetleg csökkentik az amerikai kereskedelmi deficitet.

A mexiói elnök a Twitteren egy újabb bejegyzést tett közzé, amiben azt írja, közölte a Fehér Házzal, hogy nem fog elmenni a jövő keddre tervezett találkozóra.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a republikánus kongresszusi politikusok philadelphiai tanácskozásán, csütörtökön délelőtt tartott sajtóértekezleten azt mondta, hogy

a Republikánus Párt politikusai támogatják a fal megépítését, amelynek költségeit 12-15 milliárd dollárra becsülte.

Ez volt az első alkalom, hogy a fal építésének költségei nyilvánosságra kerültek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK