Trump: Ha Mexikó nem akar fizetni a falért, az elnöke ne jöjjön az Egyesült Államokba

donald trump melanie repülőgép air force one
Trump lejjebb szorítja az új különgép költségeit
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök azt üzente Enrique Pena Nieto mexikói államfőnek, hogy amennyiben Mexikó nem fizeti meg a határon épülő fal költségeit, akkor ne is látogasson el az Egyesült Államokba. A mexikói elnök le is mondta a közeli napokra tervezett találkozót. Trump tervei szerint 20 százalékos adót vetnének ki a mexikói árukra, ebből fedeznék a fal építését.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitter-üzenetben reagált Enrique Pena Nieto előző napi Twitter-üzenetére, amiben a mexikói elnök leszögezte, hogy országa nem hajlandó a határon tervezett fal felépítésének költségeit megfizetni.

Forrás: MTI/AP/Seth Wenig

Az amerikai elnök válaszként azt írta, hogy

Trump utalt arra is, hogy az Egyesült Államoknak 60 milliárd dolláros kereskedelmi deficitje van Mexikóval szemben. Szerinte az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény, a NAFTA kezdetektől egyoldalú megállapodás volt, ami miatt nagyon sok munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban és az amerikai vállalatok is nagy veszteségeket szenvedtek el. A NAFTA 1994-ben lépett életbe, az új amerikai elnök szerint azonban újra kell tárgyalni a megállapodást.

20 százalékos adó a mexikói árukra

Donald Trump arra is készül, hogy magas adót vessen ki a Mexikóból érkező importárukra - közölte Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön.

Trump döntésének értelmében az amerikai-mexikói határon építendő falhoz a költségeket úgy teremtenék elő, hogy

20 százalékos adót vetnek ki minden, Mexikóból érkező importárura

- mondta Spicer, aki szerint az is meglehet, hogy ez az adótétel egy nagyobb, átfogó adóreform része lesz.

Spicer leszögezte, hogy az elnök és a republikánusok készülő átfogó adóreformja más országokból importált termékekre is kiterjed majd. A szóvivő hangsúlyozta:

Majd hozzátette, így elkerülhető az is, hogy az amerikai adófizetők pénzét vegyék igénybe. Jelezte továbbá, hogy az adóelképzeléseket már felvetették a kongresszusi politikusoknak is.

Nem fog elmenni a találkozóra

Trump szerdán írta alá azt az elnöki rendeletet, ami az amerikai határok biztonságának erősítéséről rendelkezik, és ebben rögzítette, hogy

a mintegy 3200 kilométeres mexikói határon megépül a választási kampányban megígért biztonsági fal.

Szerda este az ABC televíziónak adott interjújában is megerősítette ezt. Azt is mondta,

Mexikónak majd "valamilyen formában" meg kell fizetnie a költségeket.

Ezt egyes elemzők úgy értelmezték, hogy Mexikónak utólag kell fizetnie és az összeggel esetleg csökkentik az amerikai kereskedelmi deficitet.

A mexiói elnök a Twitteren egy újabb bejegyzést tett közzé, amiben azt írja, közölte a Fehér Házzal, hogy nem fog elmenni a jövő keddre tervezett találkozóra.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a republikánus kongresszusi politikusok philadelphiai tanácskozásán, csütörtökön délelőtt tartott sajtóértekezleten azt mondta, hogy

a Republikánus Párt politikusai támogatják a fal megépítését, amelynek költségeit 12-15 milliárd dollárra becsülte.

Ez volt az első alkalom, hogy a fal építésének költségei nyilvánosságra kerültek.