Orbán Viktor: Újra naggyá tenni Európát

Vágólapra másolva!
Többközpontú világrendszerre kell felkészülni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont csütörtöki brüsszeli rendezvényén. A kormányfő arról is beszélt, hogy van lehetőség megreformálni és újra naggyá tenni Európát.
Vágólapra másolva!

Európa 2017 című beszédében úgy fogalmazott, "nincs egyetlen üdvözítő modell", és a multilaterális megállapodások helyett a bilaterális kapcsolatokra kerül majd a nagyobb hangsúly. A kormányfő kiemelte a Kínával és az Egyesült Államokkal, valamint Oroszországgal való kapcsolatok jelentőségét.
Ideje komolyan venni az Egyesült Államok új elnökét - hangoztatta Orbán.

Orbán Viktor szerint Európa nem jó célokra koncentrálja az erőit Forrás: MTI/EPA/PAP/Jacek Bedarczyk

A miniszterelnök elmondta, hogy bár tavaly a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból, Olaszországban decemberben, népszavazáson nyilvánítottak véleményt az emberek, a világ vezető katonai hatalmának pedig új vezetője van, sokan arról próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy

nem azt látjuk, amit látunk.

"Ez butaság, mert ami létezik, az lehetséges" - húzta alá Orbán Viktor.

Új időszak kopogtat Európa ajtaján - jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte ebben az új korszakban az emberek nyílt társadalmak helyett demokratikus társadalmakat akarnak. Ezzel kapcsolatban az az első kérdés, hogy Európa és az Európai Unió mennyire áll készen arra, hogy alkalmazkodjon ehhez - mondta.

Orbán szerint újra naggyá lehetne tenni Európát Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Négy válság

Európa egyszerre négy válsággal kénytelen szembenézni; gazdasági-versenyképességi, demográfiai, biztonsági és külpolitikai krízis van egyszerre - mondta Orbán. A külpolitikai válság a miniszterelnök szerint úgy értendő, hogy jelenleg Európa nem vagy csak nagyon kis mértékben képes befolyásolni azokat a folyamatokat, amelyek a térségben zajlanak. Példaként a szíriai és az ukrajnai konfliktust említette.

Felidézte, hogy a következő években az európai gazdasági növekedés 1-2 százalék lesz, a kontinens globális szereplőből regionális szereplő lett, és hamarosan azért is

meg kell majd küzdenie, hogy regionális hatalom maradhasson.

Európa nem jó célokra koncentrálja erőit, kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában és a nemzetek fölötti Európa utópiájának rabszolgája lett - mondta Orbán. Úgy fogalmazott, nincs európai nép, európai népek vannak. "Európa akkor volt erős, amikor több erős központ létezett" - tette hozzá. Azt mondta, Európa régen globális jelentőségű volt, később regionális lett, de lassan már az se.

Újra naggyá lehet tenni az Európát

"Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz" - hangsúlyozta Orbán. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy

Európa két évtizede még ambiciózus célokat tűzött ki maga elé,

de ezek közül egyiket sem valósította meg. Orbán példaként említette a közös európai-ázsiai gazdasági térség létrehozásának vagy a független európai biztonságpolitikának a tervét, amelyek kudarcot vallottak.
A magyar kormányfő kijelentette, hogy mindezek ellenére van lehetőség megreformálni és "újra naggyá tenni az Európai Uniót".