Az új amerikai kormány erősíteni szeretné kapcsolatait az Egyesült Királysággal - hangsúlyozta Donald Trump elnök pénteken Washingtonban a brit kormányfővel Theresa Mayjel folytatott tárgyalások után.

A találkozót követő közös sajtóértekezleten Trump kijelentette, hogy nemcsak erősíteni szeretné, hanem szeretné megújítani is az amerikai-brit kapcsolatokat, és a jövőben szoros együttműködésre törekszik Londonnal.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Theresa May brit miniszterelnök kezet fog az Ovális IrodábanForrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

Theresa May a sajtóértekezleten úgy fogalmazott: egységesek vagyunk a NATO fontosságának elismerésében és az atlanti szövetség iránti elkötelezettségünkben.A brit miniszterelnök elmondta, hogy az amerikai elnökkel megvitatták az Iszlám Állam elleni küzdelem fontosságát. Mindketten fontosnak tartják a közös küzdelmet a kibertérben is - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy országa szerint a NATO-t megfelelően fel kell szerelni a kiberháború megvívásához.

Theresa May II. Erzsébet királynő nevében meghívta az amerikai elnököt és hitvesét a szigetországba.

May valamiben nem ért egyet Trumppal

Donald Trump újságírói kérdésre válaszolva leszögezte:

még túl korai az Oroszország elleni szankciók ügyét megvitatni.

Az amerikai elnök, aki szombaton délelőtt folytat telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, úgy vélekedett, hogy Kína pozitívan reagálna, ha "sikerülne jó kapcsolatokat kialakítanunk Oroszországgal".

A brit kormányfő viszont határozottan leszögezte, hogy az Oroszország elleni szankcióknak mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki egyezményben rögzített kötelezettségeket.

Theresa May kijelentette: van, amiben nem ért egyet Trump elnökkel, de "a különleges viszony azt jelenti, hogy vita nyílt és őszinte". Mindazonáltal hozzátette: az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok sok területen egyetért egymással.