Szlovénia szigorított a migránspolitikáján

2017.01.27. 10:51

A szlovén parlament csütörtökön elfogadta a külföldiekről szóló törvény módosítását, ami lehetővé teszi, hogy az illegális migránsok belépését már a határon elutasítsák.

A 90 fős parlament 47 igen szavazattal 18 ellenében fogadta el a tervezetet. A kormány által sürgősségi eljárásban beterjesztett javaslatban az állt, hogy a törvény módosítását kétharmados többséggel kell elfogadni, a parlament ugyanakkor arról is döntött csütörtökön, hogy a módosításhoz a képviselők abszolút többségének szavazata is elegendő.

Útlevéllel és vízummal

A megszavazott törvény szerint nem léphet be Szlovéniába az a külföldi állampolgár, aki a megszabott feltételeknek nem felel meg. Tavaly márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

Drótakadály a horvát-szlovén határonForrás: AFP/Jure Makovec/Afp

Amennyiben mégis illegális határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélküli 14 éven aluli kiskorúakról van szó. Az elfogadott törvénymódosítás még nem lépett hatályba, bevezetését a belügyminiszter rendelheti el ideiglenes hatállyal, legfeljebb hat hónap időtartamra, amely meghosszabbítható.

Nem vonatkozik a menekültekre

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter parlamenti felszólalásában hangsúlyozta: a törvénymódosítás nem sérti a menekültek helyzetére vonatkozó genfi egyezményt, az elfogadott jogszabály ugyanis nem vonatkozik azokra, akik a háborúk elől menekülnek, hanem csakis a gazdasági bevándorlókra, akik arra várnak, hogy bejussanak Európába. Hozzátette: az Európai Uniónak és a schengeni térség tagállamainak maguknak kell gondoskodniuk országaik biztonságáról, amíg nem lesz egyértelmű európai migrációs szabályozás.

A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.

Aggódik az emberi jogi biztos

Aggodalmát fejezte ki a törvény módosítása miatt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Véleménye szerint a szlovén módosítás nem nyújt elégséges garanciát a nemzetközi védelemre szoruló menekültek visszaküldése ellen. A szabályozást negatív lépésnek nevezte, amely szerinte hatással lehet a régió más országaiban tartózkodó menedékkérők és migránsok emberi jogaira is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK