Megalázónak tartja a falépítési tervet az UNASUR főtitkára

2017.01.27. 08:26

Ernesto Samper, az UNASUR főtitkára közleményében a szervezet nevében elfogadhatatlannak nevezte az új amerikai elnök döntését, amellyel szerinte megalázó módon arra akarja kötelezni Mexikót, hogy állja a "még megalázóbb" falépítés költségeit.

A brazil külügyminisztérium is aggodalmát fejezte ki  DonaldTrump tervei miatt. A tárca szerint a latin-amerikai országok zöme támogatja a szoros baráti kapcsolatok fenntartását az amerikai néppel, a brazil kormány ezért is fogadja aggodalommal a falépítést, amely baráti országokat választana el.

Donald Trump nemrég írta alá a rendeletet, amely az amerikai határok megerősített védelméről szól, s ezen belül a mintegy 3200 kilométeres amerikai-mexikói határon megépítendő falról, amely a Fehér Ház szerint megfékezi a drogok, a bűnözés és az illegális bevándorlók eljutását az USA-ba.

A Fehér Ház szóvivője először még azt mondta, hogy a költségek fedezéséhez 20 százalékos adót vetnének ki minden, Mexikóból érkező importárura. Mint arról az Origo is beszámolt, nem sokkal később már visszakozott, mondván, ez egyelőre csak ötletként, a sok lehetőség egyikeként merült fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK