Merkel: Az unió tagjai tegyenek hitet az EU és a liberális demokrácia mellett!

2017.01.27. 14:46

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök találkozójuk előtt azt nyilatkozták, az unió tagállamai csak együtt képesek szembenézni a külső és belső kihívásokkal. Németország és Franciaország felszólította az EU tagállamait és intézményeit, hogy tegyenek hitet az unió és a liberális demokrácia mellett.

Németország és Franciaország közös meggyőződése, hogy az Európai Unió tagállamai csak együtt birkózhatnak meg a közösség előtt álló nagy belső és külső kihívásokkal - mondta a német kancellár pénteken Berlinben Francois Hollande francia államfővel folytatott megbeszélése előtt.

Hitet kell tenni az EU és a liberális demokrácia mellett

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az EU elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget megalakító római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából Németország és Franciaország felszólítja az uniós tagállamokat és intézményeket, hogy egyértelműen és közösen tegyenek hitet az EU és "liberális demokráciáink" mellett.

Meg kell védeni a szabadságot

A brit uniós tagság megszüntetése (a brexit) súlyos érvágás, és "a globális keretfeltételek gyorsan és drámaian változnak". Az EU-nak válaszolnia kell ezekre a kihívásokra, meg kell védenie a szabadságra épülő társadalmat és a kereskedelem szabadságát, és meg kell birkóznia a feltörekvő országok erősödő versenyképessége révén jelentkező gazdasági kihívásokkal is.

Ehhez az EU-ban "belső összetartásra" van szükség, amely világossá teszi, hogy valamennyi tagország élvezi az együttműködés előnyeit, de mindenki tudja azt is, hogy a tagság "felelősséggel és kötelességekkel jár".

Olyan EU-ra van szükség, amely "határozottan és gyorsan cselekszik, és be is tartja, amit elhatároz" - mondta Angela Merkel az EU február 3-i máltai csúcstalálkozójának előkészítését szolgáló megbeszélés előtt.

Együtt tisztelegnek a terrortámadás áldozatai előtt

Elmondta, hogy a tanácskozás után a francia államfővel együtt tisztelegnek a karácsony előtti berlini iszlamista terrortámadás áldozatai előtt, a merénylet helyszínén, a Breitscheid téren. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az iszlamista terror veszélyét csak összefogással lehet legyőzni.
A németek és franciák nem engedik meg, hogy a terroristák lerombolják életformájukat - mondta német kancellár.

Hollande szerint a tagállamok együtt sikeresebbek

Francois Hollande nyilatkozatában kiemelte, hogy az uniós országok "erősebbek és szolidárisabbak, ha együtt cselekednek" és közösen védelmezik értékeiket és érdekeiket. A tagállamok így sikeresebben állhatnak helyt a változó globális környezetben, amelyet a többi között az új amerikai vezetés részéről jelentkező "protekcionista tendenciák" jellemeznek.

A francia államfő hozzátette: a Breitscheid téri közös megemlékezéssel ismét megerősítik a kölcsönös szolidaritást, és azt is, hogy Németország és Franciaország két "büszke, szabad és demokratikus" ország, amely szembeszáll a terrorral.