Már érvényes Trump rendelete: Kairóban nem engedtek gépre szállni több muszlimot

Vágólapra másolva!
Nem engedtek felszállni öt iraki és egy jemeni muszlimot egy New Yorkba tartó EgyptAir-járatra, egy nappal azután, hogy az amerikai elnök felfüggesztette hét muszlim országból a bevándorlók beutazását.
Vágólapra másolva!

Nem engedtek fölszállni az egyiptomi légitársaság New York-i járatára négy iraki és egy jemeni állampolgárt – jelentette a Reuters hírügynökség kairói repülőtéri forrásokra hivatkozva. A források szerint volt érvényes amerikai vízumuk, de azt még korábban kapták.

Donald Trump pénteken elnöki rendelettel 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkezők beutazását az Egyesült Államokba. A beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre vonatkozik.

A 120 nap letelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek befogadása ezekből az országokból. Trump korábban közölte, hogy

a Közel-Keletről menekülő keresztények élveznek majd előnyt.

A Qatar Airways katari légitársaság szombaton figyelmeztetést tett közzé a honlapján. A szöveg szerint az említett hét muszlim ország állampolgárai csak akkor utazhatnak az Egyesült Államokba, ha állandó tartózkodásra jogosító engedélyük van, vagy ha külföldi kormányok, az ENSZ, nemzetközi szervezetek vagy a NATO alkalmazottaiként kaptak vízumot.

A beutazási korlátozás érintheti a Google közel 100 munkatársát is,

akik az érintett országokból származnak, és éppen úton vannak valahol a világban. A cég ezért felszólította őket, hogy térjenek vissza az USA-ba – közölte a Bloomberg hírügynökség. Hasonló gondban van más technológiai cég is, például a Microsoft.

A gondot az okozza, hogy a technológiai cégek a világ más tájairól érkező munkavállalóiknak egy speciális, H1-B jelű munkavállalói vízumot kérnek. Ez a vízum pedig nincs az elnöki rendelet szövege szerint engedélyezett beutazási vízumok között.