Donald Trump fokozza az Iszlám Állam elleni harcot

Vágólapra másolva!
Újabb elnöki rendeleteket írt alá szombaton Donald Trump, és közülük az egyik az Iszlám Állam leküzdéséről, és ennek érdekében egy új katonai terv kidolgozásáról szól.
Vágólapra másolva!

Trump az újabb rendeleteket a Fehér Ház Ovális Irodájában írta alá ünnepélyes körülmények között, munkatársai és újságírók jelenlétében.

A három új elnöki rendelet közül az egyik arról szól, hogy a vezérkari főnökök egyesített bizottságának harminc napon belül felül kell vizsgálnia az Iszlám Állam szétzúzására irányuló tervet. Trump arra utasította kormányát, hogy új külföldi partnereket kutasson fel a dzsihadista szervezet elleni harchoz.

Három újabb elnöki rendeletet írt alá szombaton Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A második rendelete a nemzetbiztonsági tanács átalakításáról szól, a harmadik pedig tiltja a lobbizást a kormánya tagjainak a posztjukról való távozásuk után öt évig.

Az új rendeleteket a Fehér Ház egyelőre nem tette közzé.

Nem muszlim tilalom

Újságírók kérdésére válaszolva Trump megvédte az előző nap aláírt rendeletét, amelyben azonnali hatállyal és határozatlan időre felfüggesztette a beutazást hét muszlim országból.

Intézkedései „nagyon jól működnek”, mondta, ami „látható is a repülőtereken”, az amerikai rendvédelmi szervek pedig teljes mértékben fel voltak készülve a végrehajtásukra.

Az elnök szerint a rendelete nem „muszlim tilalom”, és azt a célt szolgálja, hogy megvédje az amerikaiakat a terrorizmustól.