A mi életünkre is hatással van az alultáplált gyerekek sorsa

2017.01.31. 16:30

Az alultápláltság egy "néma fenyegetés" a gyerekek számára, de súlyos problémát okoz például a tiszta ivóvíz hiánya is. Dr. Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója szerint fontos az ezek miatt nélkülöző gyerekeknek a segítése, hiszen nemcsak a katasztrófa sújtotta országok jövőjét, hanem a mi jövőnket is jelentik. Az UNICEF a humanitárius katasztrófaövezetekben élő 48 millió gyerek számára kezdeményez gyűjtést.

A nemzetközi segélyszervezet szerint a háborús és katasztrófaövezetekben élő gyerekek közvetlen támadások célpontjai: otthonaik, iskoláik és közösségük romokban hever, a jövőjük is bizonytalan.

A Földön minden negyedik gyerek pedig ilyen konfliktus vagy katasztrófa sújtotta országban él.

Egy speciális mérőszalaggal mérik a gyerekek alultápláltságátForrás: © UNICEF/UN028423/Esiebo/© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized/© Unicef/Un028423/Esiebo

Manuel Fontaine, az UNICEF Emergency Programmes igazgatója szerint számos országban soha nem látott mértékben kényszerülnek gyermekek otthonaik elhagyására háború, természeti katasztrófa és a klímaváltozás miatt, így erőszak, betegségek és kizsákmányolás veszélyének vannak kitéve.

2017-ben 3,3 milliárd dollárt terveznek összegyűjteni, hogy 48 országban 48 millió gyereket segítsenek ivóvízhez, táplálékhoz, oktatáshoz, egészséghez és megfelelő védelemhez jutni.

Az egyik legsúlyosabb veszély, ami ezeket a gyerekeket fenyegeti, az alultápláltság. Ez visszafordíthatatlan károkat, legrosszabb esetben halált okozhat. Dr. Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója az Origónak azt mondta,

mindazok a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, amik nem épülnek be a szervezetbe gyerekként, azok felnőttként nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem pótolhatók,

ráadásul pszichikai károk is érik a gyerekeket. Ezeknek együtt pedig mind hatása van a mentális fejlődésre, az agy működésére is.

Az alultápláltság egy olyan összetett hátrányt okoz, amit felnőttként nagyon nehéz bármilyen módon is kompenzálni vagy helyreállítani.

"Ezek a gyerekek a mi jövőnket is jelentik"Forrás: © UNICEF/UN018093/Al-Issa

Dr. Tausz Katalin elmondta, hogy a nagyon súlyosan érintett országokban egy speciális mérőszalagot fejlesztettek ki, amit a gyerekek felső karjára helyeznek el: ha a karkerülete nem ér el egy meghatározott centimétert, akkor súlyosan alultáplált a gyerek.

"Ezen a mérőszalagon egy színskála is van, így az önkéntesek is nagyon egyszerűen látják, hogy hol van szükség segítségre. Az öt év alattiak esetében elsősorban különböző terápiás élelmiszereket, speciális tejet, pasztákat, vitaminokat alkalmaznak, amik készételek, tehát könnyebben szállíthatók, tárolhatók" – mondta.

Az UNICEF becslése szerint

idén közel 7,5 millió gyereket veszélyeztet az alultápláltság,

ennek elkerülésére lenne szükség az adományozókra.

"A legsúlyosabb formája az alultápláltságnak, hogy a gyerekek szabályosan éhen halnak. Itt most minden kis lépés számít. Nagyon sok országban az a tét, hogy a gyerekek egyáltalán táplálékhoz jussanak, vagy ne csak egyszer étkezzenek, hanem kétszer" – mondta Dr. Tausz Katalin.

Az UNICEF céljai 2017-ben:

  • tiszta vízhez való hozzáférés biztosítása több mint 19 millió ember számára
  • formális vagy nem formális alapszintű oktatás biztosítása 9,2 millió gyerek számára
  • 8,3 millió gyerek immunizálása kanyaró ellen
  • pszichoszociális támogatás biztosítása több mint 2 millió gyerek számára
  • 3,1 millió súlyos, akut alultápláltságtól szenvedő gyerek kezelése
Dr. Tausz Katalin, az Unicef Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatójaFotó: Adrián Zoltán - Origo

Dr. Tausz Katalin azt mondta, a tiszta vízhez való hozzájutást többek között úgy segítik, hogy kutakat ásatnak.

"Jártam Guineában 2016-ban, ott egyes iskolákba fúrtak kutakat. Nyilván azt is karban kell tartani, de az iskolákban a tiszta vízhez való hozzájutás megoldódott."

Az Origónak azt is mondta, hogy

minden nap körülbelül 800 gyerek hal meg, olyan okból, ami megelőzhető lenne: ezek mind a nem tiszta ivóvízzel és a nem megfelelő higiénés körülményekkel vannak összefüggésben.

A gyerekeknek pszichoszociális támogatást is szeretnének nyújtani, mivel azok a gyerekek, akik a háború sújtotta vagy katasztrófa sújtotta övezetben élnek vagy onnan menekültek, traumatizáltak.

Még mindig van gyerekkatonaság, gyerekkereskedelem, gyerekprostitúció, szexuális erőszak a gyerekek ellen és ezeknek a feldolgozásában segíteni nagyon-nagyon fontos

- mondta az UNICEF gyermekjogi igazgatója.

Nagyon sok országban az a tét, hogy a gyerekek egyáltalán táplálékhoz jussanakForrás: © UNICEF/UN037837/Khuzaie

A súlyos krízisen átesett gyerekeknek különböző gyerekbarát helyszíneket alakítanak ki, például menekülttáborokban vannak UNICEF sátrak, ahol a gyerekek segítséget kapnak, játszhatnak.

Azt gondolná az ember, hogy ez a legkisebb gondjuk egy ilyen menekülttáborban, de gyerekkor csak egy van és a gyerek számára a játék ugyanolyan fontos, mint nekünk a munka, ha nem az anyagi oldalát nézzük.

Dr. Tausz Katalin szerint, ha nehéz is magunk elé képzelni a sok 10 milliós számot, a 2017-ben segíteni szándékozott gyerekek száma 5 Magyarországot tesz ki, ami rettentően sok.

"Ezek a gyerekek jelentik a jövőt. Nemcsak azoknak az országoknak a jövőjét, ahol az UNICEF segítséget nyújt, hanem a mi jövőnket is, hiszen ebben a globalizált világban

a mi életünkre is hatással van,

ami akár 10 ezer kilométerre tőlünk távol történik. Amikor egy szíriai gyerek vagy egy afrikai gyerek segítésére adományozunk, akkor egyúttal a magyar gyerekek egészséges pszichoszociális fejlődését, jövőjét is segítjük."

További információt az unicef.hu oldalon olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK