Egy 27 éves kanadai egyetemista a québeci lövöldözés gyanúsítottja

Alexandre Bissonnette kanadai francia ajkú férfi québec gyilkosság lövöldözés iszlám kulturális központ mecset Kanada
Québec, 2017. január 31. A többszörös gyilkossággal gyanúsított Alexandre Bissonnette kanadai francia ajkú férfit bírósági meghallgatása után autóba ültetik Québecben 2017. január 31-én. A 27 éves Bissonnette január 29-én a tetthely előtt feladta magát, miután lövöldözött a québeci az iszlám kulturális központ mecsetében, és hat embert megölt, tizennyolcat megsebesített. (MTI/AP/The Canadian Press/Jacques Boissinot)
Vágólapra másolva!
Évfolyamtársai szerint a fiatalember jobboldali radikális nézeteket vall. Hatan meghaltak, tizennyolcan megsebesültek a kanadai nagyváros legnagyobb mecsetjében vasárnap este történt támadásban.
Vágólapra másolva!

A kanadai rendőrség a québeci iszlám kulturális központban végrehajtott vasárnap esti lövöldözés egyetlen gyanúsítottjaként azonosította a huszonhét éves Alexandre Bissonette francia ajkú kanadai férfit, aki ellen gyilkosság és gyilkossági kísérlet vétsége miatt javasol vádemelést.

A fiatalembert a nyomozók szerint hatrendbeli gyilkosság és öt rendbeli gyilkossági kísérlet vádjával kell felelősségre vonni.

Az iszlám kulturális központ mecsetjében a lövöldözésnek hat halálos áldozata volt, a tizennyolc sebesült közül öt állapota súlyos.

Az eddigi vizsgálatok szerint Alexandre Bissonette követte el a merényletet. Miután a mecsetben lövöldözött, kiment a kocsijához, onnan maga hívta telefonon a rendőröket, akik azonnal őrizetbe vették. A férfi autójában egy pisztolyt és két Kalasnyikov gépkarabélyt találtak. A fiatalemberről annyit lehet tudni, hogy

a mecset közelében lévő Laval-egyetem hallgatója, antropológiát és politikatudományt tanul. Évfolyamtársai szerint jobboldali radikális nézeteket vall.

A merénylet egyik korábban feltételezett elkövetőjét, Mohamed Khadirt kihallgatása után szabadlábra helyezték, ő tanúként szerepel majd az ügyben.

Hatan haltak meg a merényletben, a 18 sebesültből öt állapota súlyos Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Renaud Philippe

A támadást vasárnap, az esti ima végén követték el a mecset férfiak számára fenntartott részén, ahol 50-100-an tartózkodtak. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök muszlimellenes terrortámadásnak nevezte a történteket.