Heves harcok folynak a tálibok és az afgán kormányerők között

Vágólapra másolva!
Heves harcok folynak az afgán kormányerők és a vallási szélsőséges tálib mozgalom fegyveresei között Afganisztán Hilmend tartományában.
Vágólapra másolva!

Az afgán csapatok erősítéssel és légi támogatással egyelőre képesek tartani állásaikat, és részben vissza is szorították a több ellenőrző pontot elfoglaló szélsőségeseket.
A radikális iszlamista tálibok a Hilmend tartomány keleti részén található Szangin körzetben támadták meg a kormányerők állásait. A felkelők az elmúlt két év során jelentős hadi sikereket értek el ebben a térségben.
Kári Juszuf Ahmadi, a helyi tálibok szóvivőjének beszámolója szerint a felkelők 25 kormányzati ellenőrzőpontot foglaltak, el és több mint száz katonát és rendőrt öltek meg. Az afgán hadsereg hivatalos tájékoztatása szerint az afgán csapatok tizenkilenc tálibot öltek meg, további huszonötöt megsebesítettek.
A tálibok azt követően erősödtek meg Afganisztán több részén, hogy a NATO 2014 végén befejezte harci misszióját az országban, és a külföldi katonát túlnyomó többsége távozott Afganisztánból.