Vágólapra másolva!
Utólagos kegyelmet kapott a brit kormánytól a korábbi évtizedekben homoszexualitása miatt elítélt több tízezer embert, miután kedden életbe lépett az erről elfogadott törvény.
Vágólapra másolva!

A brit kormány a vonatkozó törvénytervezetet októberben terjesztette a parlament elé, amely el is fogadta, és kedden az uralkodó hivatalosan kihirdette a kegyelmi törvényt.
Angliában és Walesben 1967-ben, Skóciában 1980-ban,

Észak-Írországban pedig csak 1982-ben törölték el azt a törvényt, amely bűncselekménynek minősítette a férfiak homoszexuális kapcsolatát.

Hivatalos adatok szerint a múlt században 49 ezer embert ítéltek el a homoszexualitást kriminalizáló jogszabály alapján, közülük 15 ezren ma is élnek. Ők - ha most jelzik a hatóságoknak kérésüket - a kedden kihirdetett törvény alapján automatikusan, minden további bírósági tárgyalás nélkül szintén kegyelemben részesülnek, amely mentesíti őket a büntetett előélet összes hátránya alól.
A kegyelmi törvénytervezet Alan Turing-törvényként vált ismertté,

a XX. század egyik legzseniálisabb brit matematikusa után, akit homoszexualitása miatt az 1950-es években szintén elítéltek.

Turing a II. világháború idején annak a csoportnak az élén állt, amely a Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot. Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is.
Turingot ennek ellenére 1952-ben "súlyos közszeméremsértés" vádjával elítélték.

Az ítélet börtönbüntetés volt, amelyet azonban önkéntes kémiai kasztrációval ki lehetett váltani.

Turingot végül e kezelésnek vetették alá, és nem kellett börtönbe vonulnia, ám a tudós alig két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt meghalt. Alan Turingot II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette.