Több amerikai támogatja a beutazási tilalmat, mint ahány ellenzi

TRUMP, Donald
Arlington, 2017. január 28. Donald Trump amerikai elnök egy aláírt elnöki rendelettel a kezében a Pentagon arlingtoni székházában 2017. január 27-én. (MTI/EPApool/Olivier Douliery)
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak 31 százaléka „nagyobb biztonságban” érzi magát Donald Trump beutazást szigorító elnöki rendelete miatt, 26 százalékkal szemben, akik ennek az ellenkezőjét vallották – derül ki a Reuters és az Ipsos felmérésének eredményéből.
Vágólapra másolva!

A Reuters és az Ipsos január 30–31-én 50 amerikai tagállamban, 1201 ember megkérdezésével készítette a felmérést, amely során 453 demokrata és 478 republikánus szavazót kérdeztek meg.

Az eredményből kiderült, hogy az amerikaiak mintegy

harmada „nagyobb biztonságban” érzi magát

Donald Trump rendelete miatt, amellyel ideiglenes beutazási tilalmat vezetett be hét muszlim állam polgárai ellen.

Donald Trump a Pentagonban írta alá a beutazást szigorító rendeletet Forrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

A megkérdezettek 26 százaléka „kevésbé érzi magát biztonságban” a döntés miatt, 33 százalékuk pedig úgy véli, hogy a lépésnek nem lesz gyakorlati hatása a biztonságra.

A megkérdezettek

49 százaléka egyetért az elnöki rendelettel,

41 százalékuk ellenzi. A demokrata szavazók 53 százaléka „határozottan ellenzi” a beutazási tilalmat, míg a republikánusok 51 százaléka „határozottan támogatja”.

A demokraták háromszor nagyobb valószínűséggel vélik úgy a republikánusokhoz képest, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is be kellene fogadnia bevándorlókat és menekülteket, a republikánusok pedig ugyanilyen arányban állítják, hogy „a muszlim országokból érkezők kitiltása létfontosságú a terrorizmus megakadályozása szempontjából”.

A repülőtereken azóta is tüntetnek Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

A Reuters idézte Westy Egmontot, a Boston College emigránsintegrációval foglalkozó laboratóriumának igazgatóját, aki elmondta, hogy az amerikaiak egyre ellenségesebbekké váltak a menekültekkel és bevándorlókkal szemben,

mióta a kelet-európaiak helyett elsősorban olyan országokból érkeznek, mint Irak, Szomália és Afganisztán.

Érdekes módon a többség azzal nem ért egyet, hogy a keresztények kivételes elbánást élvezzenek. A megkérdezettek 56 százaléka (a demokraták 72 és a republikánusok 45 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy az országnak „üdvözölnie kell a keresztény menekülteket, de a muszlimokat nem”.