Bizalmatlansági indítványt nyújt be az ellenzék a román Btk-módosítás miatt

DRAGNEA, Liviu
Bukarest, 2017. február 1. Románia, ébredj! jelentésű feliratot és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártlenököt ábrázoló képet mutatnak fel tüntetők, akik a szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak a bukaresti kormányépület előtt a 2017. február 1-jére virradó éjszaka. A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/AP/Vadim Ghirda)
Vágólapra másolva!
A román ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, miután az sürgősségi rendelettel módosította a román büntető törvénykönyvet és a perrendtartást.
Vágólapra másolva!

Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt ideiglenes elnöke bejelentette, hogy pártja a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) együtt véglegesítette az indítvány szövegét, amelyet még szerdán benyújtanak a parlamentben.

Turcan szerint az indítvány benyújtásához összegyűlt a szükséges számú törvényhozói támogató aláírás.

Tüntetésen tiltakoztak a Btk-módosítás ellen, ami szerintük a korrupt politikusokat védi. Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) a szintén liberális ALDE-val együtt kormányoz. A kabinetet a parlamentben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amelyik azonban nem ért egyet a Btk. módosításának módjával.

A szövetség leszögezte: kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a Btk.-t és a büntetőeljárást a parlamentnek kell módosítania megfelelő vita után.

A kormányt a módosítás miatt bepanaszolja az alkotmánybíróságnál a Legfelső Bírói Tanács (CSM), miután a kabinet a bírák és ügyészek szakmai szervezetének véleményezése nélkül módosította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást.