Fizetett hirdetésben jelentkezett az elrabolt kínai milliárdos

Hsziao Csianhua, Xiao Jianhua  hong kong Four Seasons Hotel kínai milliárdos
This handout photo taken on April 21, 2016 and provided by the Chinese University of Hong Kong (CUHK) on February 2, 2017 shows Chinese billionaire Xiao Jianhua, founder of Beijing-based Tomorrow Group, attending a robotics symposium at the Chinese University of Hong Kong. Xiao, who went missing from Hong Kong on January 27 and is believed to have been abducted by mainland security agents, is reportedly under investigation in connection with China's 2015 stocks crash. / AFP PHOTO / The Chinese University of Hong Kong / Handout / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / The Chinese University of Hong Kong (CUHK)" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Nem rabolták el, egészségügyi kezelés miatt tűnt el, és nagyon szereti a kommunista pártot – ezt állítja fizetett hirdetésben az a kínai milliárdos, akit öt nappal ezelőtt kínai ügynökök "vittek el" Hongkongból rejtélyes körülmények között, és Kínában őrizetbe került. Hsziao Csian-hua több magas rangú pártvezető vagyonát is kezeli, eltűnése óriási botrányt okozott Hongkongban, ahol kínai ügynökök nem is tevékenykedhetnének.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felháborodás övezi a Hongkongban élő, kanadai állampolgárságú kínai milliárdos, Hsziao Csian-hua elrablását és Kínába hurcolását.

A hatmilliárd dolláros vagyonával az egyik leggazdagabb kínainak számító mágnást a múlt hét végén vitték el kínai ügynökök a hongkongi Four Seasons hotelből, ahol évek óta lakott.

A hat-nyolc főből álló biztonsági személyzetét lefegyverezték, és Hsziaót még aznap átvitték Kínába.

Azóta a környezetéből olyan hírek jelentek meg, miszerint biztonságban van, de rendőrségi őrizetbe vették.

Ennél többet azonban nem lehet tudni a 46 éves milliárdos sorsáról, aki a kínai tőzsdén jegyzett több vállalatot is birtokol,

magas rangú pártvezetők pénzügyeit intézte, többek között Hszi Csin-ping kínai elnök testvérének cégébe is több millió dollárt fektetett.

Az elrabolt Hsziao Csian-hua, a pekingi székhelyű Tomorrow Group pénzügyi befektető vállalat vezetője Forrás: AFP/Handout

Eltűnése óta először tegnap „jelentkezett", de nem személyesen, hanem egy fizetett hirdetés jelent meg a nevében, amelyben a milliárdos mindenkit igyekszik megnyugtatni.

A Ming Pao újságban megjelent szöveg szerint

nem rabolták el, csupán egészségügyi kezelésen vesz részt, egyébként pedig szereti a kommunista pártot és hazáját.

A hirdetés kitér arra is, hogy

semmiképpen sem támogatna ellenzéki csoportokat és soha nem tenne a kínai nemzet érdekei ellen.

Az üzletembert azonban nem lehet elérni, vállalatánál senki nem veszi fel a telefont, családjáról is csak annyit tudni, hogy külföldön tartózkodnak.

A hongkongi Four Seasons hotel, ahonnan elvitték a milliárdost Forrás: AFP/Anthony Wallace

A hongkongi hatóságok nem kapnak információt Hsziao hollétéről, ügyében sem a kínai biztonsági, sem a külügyminisztérium, sem a rendőrség nem válaszol a kérdésekre.

Eltűnését először bejelentették a hongkongi rendőrségen, de ezt már másnap visszavonták. A hongkongi hatóságok pár nappal ezelőtt megerősítették, hogy az üzletember Kínába távozott, de mindössze annyi információt közöltek, hogy

egy ellenőrző ponton regisztrálták, hogy átlépte a kínai határt.


Az ügyben a New York Times közölt több részletes cikket, kiemelve, hogy a milliárdos jó kapcsolatokat ápol a kommunista párt egyes vezetőivel, illetve azok családtagjaival, de pár évvel ezelőtt gyakorlatilag elmenekült Hongkongba, ahol azóta is a Four Seasons szállodában lakott.

A lap emlékeztet arra, hogy

a leggazdagabb kínaiak listáján Hsziao ugyan csak a 32. helyen szerepel, ez azonban nem fedheti a valóságot, mert ennél jóval gazdagabb.

A Financial Times mai cikkében még azt sem zárja ki, hogy valójában ő állhatna az első helyen, és vagyona jóval több mint 6 milliárd dollár, Hsziao azonban maga kérte, hogy ne kerüljön előrébb a listán.

A brit szaklap szerint

a kínai gazdagok listáját halállistának is szokták nevezni,

a felsorolásban szereplők közül ugyanis korábban többen eltűntek vagy börtönbe kerültek.

A milliárdos egyébként kanadai állampolgársággal is rendelkezik, ügyében állítólag már információt kért a hongkongi rendőrségtől a kanadai konzulátus.

Hongkongban egyébként az alkotmány szerint nem folytathatnak tevékenységet külföldi ügynökök, így kínaiak sem.

A volt brit gyarmat 1997-ben került vissza Kínához, de azzal a feltétellel, hogy "egy ország - két rendszer" alapján működik tovább 2047-ig.

A rendőrség, a közigazgatás, a bíróság és a tőzsde is különálló maradt, és a sajtószabadság is biztosított.