Trump újabb Irán elleni szankciókról dönthet

2017.02.03. 09:22

Mintegy kéttucat iráni állampolgárt, illetve vállalatot érinthet sajtóhírek szerint Donald Trump amerikai elnök újabb szankciója, amit órákon belül bejelenthet. Trump korábban már figyelmeztette a ballisztikus rakétákkal kísérletező országot. 

Irán elleni új szankciókat fontolgat Donald Trump amerikai elnök. Az amerikai sajtóban megjelent hírek szerint a Fehér Ház újabb iráni állampolgárok és vállalatok – mintegy kéttucat érintett – ellen készít elő szankciókat, amiket várhatóan pénteken be is jelentenek. 

Sőt, Donald Trump állítólag átfogóbb stratégiában is gondolkodik, amellyel irányváltásra kényszeríthet Teheránt az általa a térséget destabilizálónak tartott politikáját illetően. 

Az Irán elleni új szankciók lehetőségét több befolyásos amerikai politikus is felvetette. Csütörtökön Donald Trump először Twitteren üzente, hogy Iránt hivatalosan is figyelmeztetjük a ballisztikus rakétával végzett kísérlete miatt",  majd az esetleges szankciókról úgy beszélt, hogy "minden megoldás az asztalon van". 

Donald Trump amerikai elnök korábban már figyelmeztette IrántForrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Paul Ryan republikánus házelnök pedig kijelentette, hogy kemény Irán-politikára van szükség, és "be kell fejeznünk a békülést Iránnal". Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának vezetője szerint az Egyesült Államoknak kell vezetnie az Irán visszafogására irányuló kezdeményezéseket, és hozzátette, hogy "túl korai még katonai megoldásról beszélni", de keményebb szankciókat helyezett kilátásba.

A The New York Times ugyanakkor azt hangsúlyozza: Trump ugyan radikális változásokat ígért a külpolitikában, de eddig Obama külpolitikájának alapirányait követte.  Megjegyezték: Trump Irán ügyében sem az atomalku felmondásával fenyeget, hanem ugyanúgy szankciók szigorítását helyezi kilátásba, mint Barack Obama tette. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK