EU-csúcs: a helyzet kulcsa Líbiában van

2017.02.03. 15:54

Elsődleges fontosságú feladatként jelölték meg Líbia stabilitásának elősegítését az Európai Unió állam- és kormányfői a máltai, nem hivatalos EU-csúcson elfogadott nyilatkozatukban pénteken.

Az uniós tagállamok vezetői eredményként értékelik, hogy 2016-ban az előző évhez képest harmadára csökkent az Európába érkező menedékkérők száma. A nyilatkozat kiemeli, hogy a tavalyi év utolsó négy hónapjában 98 százalékkal kevesebben érkeztek a Földközi-tenger medencéjének keleti felén Európába, mint tavalyelőtt szeptember elejétől december végéig. Az uniós állam- és kormányfők megjegyzik azonban, hogy továbbra is nagy a migrációs nyomás a térségben, és elkötelezettek az EU és Törökország közötti (a migránsok átvételéről szóló) egyezség mellett.

Líbiából még mindig sokan indulnak útnak Európa feléForrás: AFP/Andreas Solaro

A nyilatkozat ezek után rátér a Földközi-tenger közepét átszelő útvonalra, emlékeztetve arra, hogy tavaly több mint 180 ezren érkeztek ezen át Európába. Az uniós tagállami vezetők eltökéltek, hogy újabb intézkedésekkel számottevően csökkentsék az útvonalon érkező emberáradatot, hogy megtörjék az embercsempészek üzleti modelljét, miközben a Földközi-tenger keleti részén húzódó és más migrációs útvonalakat is éberen vigyázzák.

Mivel Líbia az Európába illegálisan törekvő emberek legfőbb afrikai kiinduló országa, minden korábbinál fontosabb a helyzet megszilárdítása Líbiában, és az EU a maga részéről a lehető legtöbbet meg fogja tenni ennek érdekében.

Legfontosabb az ellenőrzés megoldása

A teendők legfontosabbika, hogy kiépítsék a határellenőrzési rendszert, hogy a hatóságok átfésülhessék a szárazföldet és a tengeri határszakaszokat, megakadályozhassák az embercsempészetet.

A nyilatkozat szerint

  • kiképzéssel, felszereléssel kell segíteni a líbiai parti őrséget és más, illetékes hatóságokat,
  • támogatni kell a helyi közösségek fejlődését, gazdasági-társadalmi helyzetének javulását – különösen a tengerparti részeken és embercsempész-útvonalak mentén –, és erősíteni hajlandóságukat mások befogadására,
  • megfelelő feltételeket, kapacitást kell kialakítani Líbiában menekültek fogadására, támogatni a migránsok önkéntes hazatérését, javítani tájékoztatásukat,
  • erősíteni kell a tájékoztatási kampányokat is azokban az országokban, amelyekből indulnak, és amelyeken áthaladnak a Líbián keresztül Európába igyekvők.