Norvégia német tengeralattjárókat vesz franciák helyett

norvég tengeralattjáró
The submarine 'KNM Uredd' of the Norwegian navy approaches the navy port of Kiel, Germany, 22 April 2016. The class 210 boat which was constructed in Germany arrived for a routine visit and will spent the weekend at the Kiel Fjord. Photo: Carsten Rehder/dpa
Vágólapra másolva!
Norvégia a TKMS típusú német tengeralattjárók megvásárlása mellett döntött a francia DCNS-ek helyett - jelentette be Ine Eriksen Söreide védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A skandináv ország tavaly áprilisban számolt be arról, hogy lecseréli tengeralattjáró flottáját, és ehhez két cég, a francia DCNS és a német ThyssenKrupp a két legerősebb jelölt.

Söreide pénteken elmondta, hogy végső tárgyalásokba kezd a német hatóságokkal. Amikor megszületik a kormányok közötti megállapodás, akkor kezdik meg a tárgyalást a ThyssenKrupp német céggel.

Norvégiának eddig is voltak német gyártmányú tengeralattjárói Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

A németekkel folytatandó együttműködés és közös vásárlás tűnik a legjobb választásnak, mondta, de az ügylet összegét nem nevezte meg, csak azt, hogy a végleges egyezség 2019-ben várható.

A Reuters jelentése szerint az új tengeralattjárók alapja az úgynevezett 212-es terv, amely már hadrendben van Németországban és Olaszországban. A felszerelés legfőbb szállítója várhatóan a norvég Kongsberg Gruppen lesz.

A NATO-tagállam Norvégiának a sarkkörön van közös határa Oroszországgal, amelyet Oslo kiszámíthatatlannak tekint. A tavaly júniusban benyújtott költségvetésben a kormány pótlólagosan