Norvégia német tengeralattjárókat vesz franciák helyett

2017.02.03. 13:06

Norvégia a TKMS típusú német tengeralattjárók megvásárlása mellett döntött a francia DCNS-ek helyett - jelentette be Ine Eriksen Söreide védelmi miniszter.

A skandináv ország tavaly áprilisban számolt be arról, hogy lecseréli tengeralattjáró flottáját, és ehhez két cég, a francia DCNS és a német ThyssenKrupp a két legerősebb jelölt.

Söreide pénteken elmondta, hogy végső tárgyalásokba kezd a német hatóságokkal. Amikor megszületik a kormányok közötti megállapodás, akkor kezdik meg a tárgyalást a ThyssenKrupp német céggel.

Norvégiának eddig is voltak német gyártmányú tengeralattjáróiForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

A németekkel folytatandó együttműködés és közös vásárlás tűnik a legjobb választásnak, mondta, de az ügylet összegét nem nevezte meg, csak azt, hogy a végleges egyezség 2019-ben várható.

A Reuters jelentése szerint az új tengeralattjárók alapja az úgynevezett 212-es terv, amely már hadrendben van Németországban és Olaszországban. A felszerelés legfőbb szállítója várhatóan a norvég Kongsberg Gruppen lesz.

A NATO-tagállam Norvégiának a sarkkörön van közös határa Oroszországgal, amelyet Oslo kiszámíthatatlannak tekint. A tavaly júniusban benyújtott költségvetésben a kormány pótlólagosan