EU-kritikus üzletember lehet az új amerikai uniós nagykövet

Trump beiktatás 2017
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: President Donald Trump raises a fist after his inauguration on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2017 in Washington, DC. In today's inauguration ceremony Donald J. Trump becomes the 45th president of the United States. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Brüsszelben ellenérzéssel fogadják, hogy Donald Trump egy EU-kritikus üzletembert nevezhet ki brüsszeli nagykövetnek. Ha így tesz, az EU elutasíthatja az amerikai elnök jelöltjének kinevezését. A jelölt arról beszélt korábban, hogy segített bedönteni a Szovjetuniót, és most egy másik uniót "idomítana".
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök állítólag Ted Mallochot szemelte ki az Egyesült Államok Európai Unióhoz delegált nagykövetének. A philadelphiai üzletember támogatta Nagy-Britannia kilépését az unióból, és mindig kritikus volt az EU-val, bírálva Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.

Donald Trump egy EU-kritikus üzletembert nevezhet ki brüsszeli nagykövetnek Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Alex Wong

A BBC-nek adott interjúban Malloch azt mondta:

Malloch beszélt arról is, hogy Trump nem nagy híve az Európai Uniónak, ő maga az EU-t nemzetek feletti és nem megválasztott szervezetnek tartja, Jean-Claude Junckerről pedig – aki 1995 és 2013 között Luxemburg kormányfője volt – azt mondta:

A Fehér Ház vagy Donald Trump környezete egyelőre nem kommentálta az elhangzottakat, és a külügyminisztérium sem jelezte, hogy Malloch tényleg nagykövetjelölt-e. Brüsszelben viszont nagy visszhangot keltettek Malloch kijelentései.

Az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt és a liberálisok frakcióvezetői már levélben kérték Junckert és Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy ha Washington Mallochot jelöli nagykövetnek, utasítsák el a kinevezését, ne fogadják el az akkreditációját.