Tüzet nyitott egy járőrtársára támadó terroristára egy francia katona a párizsi Louvre épületénél. A terrorista megsebesítette a katonát egy machetével. Két táska volt nála.

A katona ötször rálőtt a támadóra, aki megsebesült. A környéket lezárták – írta a Le Parisien.

A férfi egy hátizsákkal akart bemenni a múzeum föld alatti bevásárlóközpontjába, és egy bozótvágó késsel rátámadt egy négyfős katonai járőrre. A megtámadott katonát a karján érte egy szúrás. 

Michel Cadot párizsi rendőrprefektus elmondása szerint a férfinél két bozótvágó kés volt, és Allah akbar kiáltással támadt a katonára. 

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Alain Jocard

Megerősítette azt is, hogy a támadót a hasán érték a lövések, és súlyos állapotban van. A Georges Pompidou kórházba szállították. 

Később már arról számoltak be, hogy kritikus az állapota, helyi idő szerint fél egykor még a műtőben volt.

Robbanóanyagot nem találtak nála, bár azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát. 

Az egyik turistacsoportot kísérő idegenvezető lefényképezte a lelőtt merénylőt.

A belügyminisztérium közölte, hogy a helyszínen letartóztattak egy nőt, akinek a szerepe egyelőre tisztázatlan, az sem biztos, hogy köze van a támadáshoz – jelentette a The Local

A múzeumot fél 12 felé már teljesen kiürítették, tűzszerészek vizsgálják át az épületet, robbanóanyagot keresnek. A turistákat a támadás hírére először a termekbe terelték, hogy az evakuálásig is biztonságban legyenek. 

A BBC úgy tudja, hogy látogatókat fokozatosan vittek ki az épületből, miután átestek a biztonsági ellenőrzésen. A brit Telegraph jelentése szerint mintegy ezer ember tartózkodott a múzeumban a támadás idején. 

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Alain Jocard

Maga a Louvre nem kommentálta az eseményeket. 

A múzeum környékét és a Louvre metrómegállót lezárta a rendőrség. 

Bernard Cazeneuve kormányfő szerint a támadás „egyértelműen terrorista jellegű”. Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy egyelőre sem a támadó személyazonossága, sem állampolgársága nem ismert. 

Evakuálták a múzeumot. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Alain Jocard

Franciaországban a 2015-ös támadások óta készültség van, ezért járőröznek katonák többek között a Louvre-nál is.