Újabb amerikai szankciók Irán ellen

2017.02.03. 17:23

Új, Irán elleni szankciókat jelentett be pénteken az amerikai pénzügyminisztérium. Az új, republikánus amerikai kormányzatnak ez az első konkrét lépése Irán ellen. Megtorlásul Teherán is törvényi szankciókat vezet be bizonyos amerikai személyek és vállalatok ellen.

A minisztérium közleménye szerint az új szankciók bejelentése "része az Irán külföldi rosszindulatú cselekedeteit visszaszorítani igyekvő erőfeszítésnek". A tárca egyúttal leszögezi a washingtoni lépés nem sérti a 2015 végén Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut.

A szankcióval sújtott személyek között például két libanoni és egy kínai állampolgár is található, egyvalakinek pedig St. Kitts és Nevis karibi szigetállam által kiadott útlevele van. A büntető intézkedések iráni és nem iráni - például Kínában vagy az Öböl-menti emírségekben bejegyzett - vállalatokat egyaránt sújtanak.

A washingtoni közlemény szerint valamennyi érintett kapcsolatban áll az iszlám köztársaság ballisztikusrakéta-programjával, illetve tevőlegesen segíti vagy támogatja azt. A minisztérium szankcionált egy, az iráni Forradalmi Gárda által működtetett libanoni vállalkozást is.

Az új republikánus amerikai kormányzatnak ez az első konkrét lépése Irán ellen. A szankciók bejelentése előtti órákban Donald Trump elnök egy Twitter-üzenetben azt írta: "Irán a tűzzel játszik, nem becsüli meg, hogy Obama elnök milyen kedves volt velük. Én nem leszek az".

Még szerdán Michael Flynn, nemzetbiztonsági tanácsadó azt fejtegette, hogy az Obama-kormányzat szerinte túl engedékeny volt a perzsa vezetéssel.

Michael Flynn péntek délután közleményt adott ki, amelyben ismét figyelmeztette Iránt, s hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok többé nem tűri el Irán "provokatív" akcióit, amelyekkel az amerikai érdekeket fenyegeti. "A nemzetközi közvélemény túlságosan is türelmes volt Irán helytelen magatartásával" - fogalmaz Flynn a közleményben, s leszögezi, "elmúltak azok az idők, amikor szemet hunytunk Iránnak az Egyesült Államok és a nemzetközi közösséggel szembeni ellenséges akciói fölött".

Irán szankciókkal válaszol az amerikai szankciókra

Irán illegálisnak minősítette az újabb amerikai büntetőintézkedéseket, és bejelentette, hogy azokra a "regionális terroristacsoportokat" támogató amerikai személyeket és intézményeket érintő jogi szankciókkal akar válaszolni - közölte pénteken az iráni állami televízió a teheráni külügyminisztérium közleményét idézve.

A tárca álláspontja szerint az amerikai büntetőintézkedések az Egyesült Államok által vállalt kötelezettségekbe és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es számú határozatába ütköznek, amely az Irán és a hatok (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) közötti nukleáris alkut szentesíti.

"Megtorlásul a Washington által hozott büntetőintézkedésekre Teherán törvényi szankciókat vezet be bizonyos amerikai személyek és vállalatok ellen, amelyek regionális terroristacsoportokat támogattak és pénzeltek" - olvasható a dokumentumban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK