Trump felülbírálná a beutazási tilalmát felfüggesztő döntést

2017.02.04. 15:15

Az amerikai elnök nevetségesnek nevezte, hogy egy szövetségi bíró felfüggesztette az általa hét, muszlim többségű ország állampolgáraival szemben elrendelt beutazási tilalmat. Donald Trump szerint a bíró ezzel elvette az országtól a bűnüldözést, ezért döntése "felül lesz bírálva".

Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!" - bírálta a határozatot Trump.

Donald Trump nevetségesnek nevezte a döntését felfüggyesztő bírói határozatotForrás: MTI/AP/Seth Wenig

"Ha egy ország nem szabhatja meg, hogy ki léphet ki és be, és ki nem, különösen biztonsági okokból, akkor nagy baj van" - jelentette ki Trump. Szerinte "egyes közel-keleti országok egyetértenek a tilalommal. Ők tudják, hogy ha bizonyos embereket beengednek, abból csak halál és pusztulás lesz".

Mint arról az Origo is beszámolt, egy héttel azután, hogy Trump aláírta, a még az előző republikánus elnök, George W. Bush által kinevezett James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a hét muszlim ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendelet.

Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendeletet országszerte. Hozzátette: "A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem". 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK