Egyre több nő akar öngyilkos merénylő lenni

2017.02.04. 11:53

Indonéziában, a legnépesebb muszlim többségű országban egyre nagyobb veszélyt jelent a dzsihádista eszmék terjedése a nők között. Ennek legfőbb terepe a közösségi média, ahonnan előszeretettel toboroz leendő terroristákat az Iszlám Állam.

Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa, több mint 260 millió lakosának pedig a 87 százaléka muszlim vallású. Az ebben rejlő potenciált a radikálisok is meglátták, egy, a Guardian által ismertetett jelentés szerint elsősorban a nők közül toborozzák a jövő merénylőit.

A Délkelet-Ázsiára fókuszáló Institute for Policy Analysis of Conflict (IPAC) elemzése szerint a közösségi média terjedése, illetve az Iszlám Állam vezetőinek megváltozott hozzáállása azt eredményezte, hogy egyre több nő köteleződik el a dzsihádisták mellett. A jelentés bemutatja, hogyan változott meg Indonéziában a nők "szent háborúban" betöltött szerepe. 

Az Iszlám Államhoz csatlakozó nők közül sokan a harcban is társai akarnak lenni a férfiaknakForrás: Twitter

Anyából terrorista

Míg korábban a közösségépítés, a házasság ápolása és a gyereknevelés voltak az a szerepek, amelyeket dzsihádista férjük oldalán betölthettek, ma már egyre gyakrabban számítanak rájuk a katonai jellegű akciókban is. 

2009-ig annyira nem vehettek rész a harcokban, hogy az interneten férfi identitást használtak, hogy bevonják őket legalább az online dzsihádba, de a közösségi média egyre gyorsabb terjedésével már könnyebben hozzáférnek az Iszlám Állam propagandájához. Sőt, önkéntes adománygyűjtésre és szervezésre is használják ezeket a felületeket.

A tanulmány szerint az internet hierarchiamentes világában senki nem akadályozhatja meg a nőket abban, hogy aktívan részt vegyenek a radikális eszmék terjesztésében, és egyre többen fejezik ki azt a vágyukat, hogy a toborzás és a támogatás mellett magukban a harcokban is részt vehessenek.

Önként jelentkeznek

A 2015-ös párizsi merényletek óriási lökést adtak ennek: a médiában ugyanis elterjedt, hogy volt egy női öngyilkos merénylő is, az első Európában. Hiába derült ki a hírről, hogy nem igaz, számtalan indonéziai nőnek jelentett követendő példát. 

2016 decemberében az indonéziai hatóságok letartóztattak két nőt, mert öngyilkos merényletek végrehajtására jelentkeztek. Egyikük, egy 27 éves nő az elnöki palota ellen tervezett támadást, társa pedig a kedvelt turistacélpontot, Balit választotta.

A két nő háztartási alkalmazottként dolgozott külföldön, ez pedig azért fontos, mert az IPAC jelentése szerint ezek, a főként Hongkongban és Tajvanon dolgozó nők vannak leginkább kitéve a radikalizációnak.

2013 óta egyébként több mint száz nő és gyerek utazott Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK