Négy közrendőr igazoltatott egy fiatalembert Párizs egyik elővárosában, Aulnay-sous-bois-ban. A felmérések szerint éppen ebben az elővárosban a legrosszabb a közbiztonság Párizs összes kerülete és elővárosa közül.

Ez a név, hogy Aulnay-sous-bois, a 2005-ös zavargások után jelképévé vált a nehéz kerületeknek. Mindenesetre ami csütörtökön történt, és néhány órája tudta meg a francia közvélemény, nincs összefüggésben a környékbeli bűnözéssel, legfeljebb a rendőrök próbálják ezzel a körülménnyel enyhíteni a bűnüket.

Járőröző rendőr Aulnay-sous-Bois-banForrás: AFP/Pascal Pavani

Csütörtök délután egy huszonéves nő ment haza, az előváros Rose-des-Vents nevű negyedébe. A lakótelepen a szomszédai azzal fogadták, hogy borzalmas dolog történt az öccsével, amit ők az ablakból láttak. Négy rendőr igazoltatta a fiút, majd a földre teperték, a semmiféle ellenállást nem mutató fiút összevissza verték, majd magukkal vitték. Ennyit láttak az ablakból, meg hogy a fiú iszonyatosan üvöltött, és hogy a rendőrök feltűnően sokáig tartották a földön a fiút.

A nővér hívta a két bátyját, és elmentek a közeli rendőrőrsre. Ott meglátták az öccsüket a folyósón, aki szabályosan úszott a vérben. Az arca tiszta vér volt, a nadrágja félig-meddig lehúzva, és vértócsában ült.

A fiút ezután a rendőrökkel együtt kórházba vitték, és megoperálták. Azóta is kórházban van. Az orvosok szerint 10 cm mélyén szétszakadt a végbele, mert egy kemény tárggyal megerőszakolták. Szerintük minimum két hónap, mire meggyógyul a fiú.

Rendőrőrs Aulnay-sous-Bois-banForrás: AFP/Stephane De Sakutin

A család feljelentést tett. A rendőri brutalitásokat, túlkapásokat vizsgáló „Rendőrök rendőrsége" nevű, lényegében ügyészi szervezet már a térfigyelő kamerákat is megnézte, ahol egyértelműen látszik, hogy egy teleszkópos gumibottal megerőszakolták, délután 4 órakor, a nyílt utcán a fiút.

A fiúnál egy sportcipő volt, ami a sajátja, és egy barátjának akarta kölcsönadni. Azt vitte a kezében. A rendőrök szerint lopta, ezért igazoltatták. A négy rendőrt letartóztatták. Azzal védekeznek, hogy féltek, hogy a nagydarab fiú megtámadja őket, ezért ütötték a lábát. És csak biztonsági okból akarták megnézni, hogy nem rejtett-e el valami gyanúsat a végbelébe.