A hétvégi prédikációkban szembeszáll a Rodrigo Duterte által hirdetett drogellenes háborúval a Fülöp-szigeteken a katolikus egyház. A szentmiséken a papok amellett szólalnak fel, hogy az elnök által a kábítószeres bűnözés ellen meghirdetett hadjárat terrorizálja a szegényeket.

Duterte tavalyi hivatalba lépése óra arra bátorítja a hatóságokat és a lakosságot, hogy végezzenek bárkivel, aki bármilyen kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható, kábítószer-kereskedő vagy drogos. Emiatt a hatóságok és az önbíráskodó halálbrigádok már ezrekkel végeztek.

Rodrigo Duterte elnök intézkedését bírálja a katolikus egyházForrás: AFP/Manman Dejeto

A katolikus egyház szerint a gyilkolás nem megoldás, nem oldja meg a drogproblémákat. A szegények körében rettegés uralkodik. Sokakat nem a drogok miatt ölnek meg. A gyilkosokat pedig senki nem vonja felelősségre" - áll abban a pásztorlevélben, amit a Reuters szerzett meg.

Ezreket öltek meg az utcán rendőrök és önkéntes halálbrigádokForrás: AFP/Noel Celis

A Fülöp-szigetek lakosságának 80 százaléka keresztény, így az egyháznak nagy tekintélye van. Az elnök korábban bírálta az egyházat, sőt arra szólított fel, hogy az emberek "számoljanak le" a papokkal, akiknek feleségük van, homoszexuálisok, visszaélnek közpénzekkel vagy molesztálók.