Érvényben marad az amerikai beutazási tilalom felfüggesztése

2017.02.05. 09:21

Fellebbezett az igazságügyi minisztérium Donald Trump beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése ellen. A San Francisco-i fellebbviteli bíróság elutasította a kérést. Az amerikai elnök szerint a felfüggesztő döntés "megnyitotta az utat a terroristák előtt" Amerikában.

Elutasította szombat éjjel a San Francisco-i fellebbviteli bíróság a washingtoni igazságügyi minisztérium kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül Donald Trump elnök beutazási tilalmának felfüggesztését. A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre.

Donald Trump amerikai elnök a beutazási tilalmat előíró elnöki rendelettelForrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

Mint arról az Origo is beszámolt, egy héttel az után, hogy Trump aláírta, James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a hét muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendelet. 

A Reuters az igazságügyi tárca fellebbezési beadványát ismertetve közölte: arra hivatkozva kérték a bírói döntés megváltoztatását, hogy a rendelet felfüggesztése árt a közbiztonságnak, akadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését nemzetbiztonsági kérdésben. 

Trump: Megnyílt az út a terroristák előtt 

Donald Trump az elmúlt napokban többször is élesen bírálta a döntést. A bíró "szörnyű döntése" miatt "nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba" – írta, hozzátéve: a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokba a potenciális terroristák előtt, és "a rossz emberek nagyon örülnek". 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK