Nem tett vallomást a párizsi Louvre merénylője

Lövöldözés a párizs Louvre rendőr
Párizs, 2017. február 3. Rendőrök lezárják a párizsi Louvre múzeum környékét 2017. február 3-án, miután a Louvre előtt egy katona tüzet nyitott egy emberre, aki állítása szerint megtámadta őt. (MTI/AP/Christophe Ena)
Vágólapra másolva!
Megpróbálták kihallgatni a pénteki, párizsi terrortámadás gyanúsítottját, a 29 éves egyiptomi származású férfit, aki machetével támadt a járőröző katonákra, mire egyikük meglőtte. A rendőrök szerint azonban a terrorista nem volt hajlandó beszélni.
Vágólapra másolva!

Kihallgatták a kórházi ágyánál azt a 29 éves egyiptomi férfit, aki két nappal ezelőtt bozótvágó késsel támadt járőröző katonákra a párizsi Louvre múzeumánál, de az elkövető eddig nem tett vallomást - közölték rendőrségi források, mondván: a gyanúsított "egyelőre nem hajlandó beszélni".

A támadót Abdullah Reda al-Hamaminak hívják, 29 éves, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született, de az Egyesült Arab Emírségekben él,

s január 26-án Dubajból érkezett turista vízummal a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.

Rendőrök lezárták a Louvre környékét a támadás után, de a múzeum azóta ismét kinyitott Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

Mint arról az Origo is beszámolt, péntek reggel a machetékkel felfegyverkezett férfi megtámadta a Louvre bejáratánál az épületben járőröző katonákat, egyiküket könnyebben megsebesítette, aki öt lövést adott le rá. Az életveszélyesen megsérült késelő a támadás közben azt kiabálta: Allah akbar.

Láthatóan terrorista jellegű támadás történt Bernard Cazeneuve kormányfő szerint,

aki emlékeztett, hogy Franciaországban továbbra is magas a terrorfenyegetettség. Az elmúlt két évben iszlamista merényletekben 238-an vesztették életüket országszerte, a támadásokat az Iszlám Állam vállalta.

Gyerekfilm-rajongó volt a Louvre iszlamista terroristája

A Louvre előtti támadás ügyében a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával. Az viszont még vasárnap sem volt egyértelmű, hogy mik lehettek a támadó motivációi és tényleg az egyiptomi férfi támadt-e.

A jogi és kereskedelmi végzettségű férfi nem volt ismert arról, hogy radikalizálódott volna, s úgy tűnik, Párizsban nem volt tettestársa.

Az Iszlám Állam nem vállalta magára a merényletkísérletet, ám a férfi Twitter-oldaláról több arab nyelvű üzenetet is posztoltak, amelyek az Iszlám Államot éltetik.