Titkos szolgálati helyet kaptak a berlini terroristát megállító olasz rendőrök

Anis Amri Milánó Berlin karácsonyi vásár kamion sofőr teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
Italian police officers secure traces after the suspect of the Berlin attack Anis Amri had been killed during a shoot-out with police forces in Milan, Italy, 23 December 2016. During the terrorist attack on the Berlin Christmas market at least twelve people were killed and more than 50 wounded. Photo: Daniele Bennati/B&V/dpa
Vágólapra másolva!
Biztonsági okokból titkosított szolgálati helyre helyezték át azt a két olasz rendőrt, akik december 23-án Milánóban feltartóztatták és tűzharcban megölték Anis Amrit, a berlini kamionos terrortámadás elkövetőjét – jelentette az olasz sajtó vasárnap.
Vágólapra másolva!

Luca Scata és rendőrkollégája Christian Movio is ismeretlen szolgálati helyszínre került át, Olaszország más részébe.

Mindkét rendőr eddig Milánóban szolgált, az észak-olaszországi város peremkerületeként ismert Sesto San Giovanniban. Itt, a helyi vasútállomás előtt tartóztatták fel egy éjszakai rutinellenőrzés során Anis Amrit, aki tüzet nyitott rájuk. A tunéziai férfi megsebesítette a 36 éves Christian Moviót, a másik olasz rendőr, a 29 éves Luca Scata viszont lelőtte Anis Amrit.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniele Bennati

Anis Amri halála után a két rendőr neve és fényképe is azonnal nyilvánossá vált a közösségi oldalakon, ahol hősökként ünnepelték őket. Nem sokkal később azonban a hatóságok bezáratták a rajongói oldalakat, és a két rendőrt védelem alá helyezték a családjukkal együtt, esetleges bosszútól tartva.

A történtek után mindkét rendőr először szabadságot kapott, majd a milánói rendőrségen irodai munkát végeztek. Most ismeretlen helyre és munkakörbe kerültek át,

az olasz sajtó értesülései szerint kiemelt szolgálatra, ami előléptetésnek számít.

Anis Amri december 19-én egy eltérített lengyel kamionnal a tömegbe hajtott egy berlini karácsonyi vásáron. A terrortámadásban 12 ember veszítette életét. Anis Amri holtteste karácsony óta egy milánói halottasházban van, miután tunéziai családja megtagadta az eltemetését. Sesto San Giovanni önkormányzata is nemet mondott a terrorista temetési költségeinek vállalására.