Összeült a szíriai tűzszünetet ellenőrző műveleti csoport

Vágólapra másolva!
Megkezdődött hétfőn Asztanában az orosz, iráni, török és ENSZ-szakértőkből álló, a szíriai tűzszünet ellenőrzését végző műveleti csoport első ülése - közölte a kazah külügyminisztérium. Jordániai szakértők később csatlakoznak a csoport munkájához.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium korábban arról tájékoztatott: a tanácskozás célja, hogy megvitassák a fegyvernyugvás végrehajtását, intézkedéseket dolgozzanak ki a tűzszünet ellenőrzésére és megsértésének megakadályozására, növeljék a kormány és fegyveres ellenzéke közötti bizalmat, valamint megoldást találjanak a humanitárius kérdésekben történő együttműködésre.

A mérsékeltek és a dzsihadisták szétválasztása

Különös figyelmet szentelnek majd a műveleti csoport asztanai találkozóján a mérsékelt ellenzéki csoportok és az al-Kaida nemzetközi dzsihadista hálózathoz tartozó Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Núszra) szétválasztására, amit a december 30-án életbe lépett szíriai tűzszünetet garantáló államok egyik legfontosabb feladatuknak neveztek. Az orosz védelmi tárca hozzáfűzte, hogy

az asztanai tanácskozáson ezen felül lehetőség lesz megvitatni egy sor aktuális kérdést a szíriai rendezésről.

Állandóan működni fog

A műveleti csoport rendszeres jelleggel fog működni a kazah fővárosban a szíriai rezsim és fegyveres ellenzékének bevonásával.

A január 23-24-én tartott Szíria-konferencián Oroszország, Irán és Törökország bejelentette, hogy közös mechanizmust hoz létre a szíriai általános tűzszünet ellenőrzésére. Az orosz delegáció vezetője megjegyezte, hogy

az asztanai megbeszélések nem akarnak a genfi béketárgyalások helyébe lépni, hanem csak kiegészítik azt.

Az ENSZ égisze alatt folyó genfi tárgyalások következő fordulóját február 20-ra tűzték ki.