ENSZ-főtitkár: Az izraeli telepestörvény sérti a nemzetközi jogot

2017.02.07. 21:09

Az izraeli telepekről elfogadott új törvény sérti a nemzetközi jogot - közölte az ENSZ főtitkára. Antonio Guterres "mély sajnálkozását" fejezte ki a mintegy négyezer, palesztin magánterületen lévő ciszjordániai telepesotthon felépítését visszamenőleg jogszerűnek nyilvánító törvény miatt.

A törvény sérti a nemzetközi jogot, és jelentős jogi következményei lesznek Izraelre nézve" - áll Guterres közleményben. A főtitkár szerint el kell kerülni azokat az intézkedéseket, amelyek meghiúsíthatják a kétállami megoldást, és tárgyalásos úton kell ezeket a kérdéseket megoldani.

Az új törvény - annak támogatói szerint - megvédi majd a telepeseket a birtokelperléstől az olyan törvénytelenül létrehozott ciszjordániai zsidó telepesfalukban, mint a múlt héten kiürített Amóna.A törvény 53, illegálisan épített telepesfalut "törvényesítene" és legalább 800 hektárnyi palesztin terület kisajátítását tenné lehetővé - vélte a Békét Most nevű izraeli civil szervezet.

A nemzetközi közösség Londontól - Párizson, Berlinen, Ankarán és Ammánon át - egészen Kairóig, az Arab Liga székhelyéig elítélte a jogszabályt, nyíltan aggódva az elérhetetlen izraeli-palesztin békére mért újabb csapás miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK