Bíróság elé kerül Nicolas Sarkozy

politics election vote Horizontal
Former French president and candidate for the right-wing Les Republicains party primaries ahead of the 2017 presidential election, Nicolas Sarkozy delivers a speech to concede defeat in the first round of the rightwing presidential primary, at his campaign headquarters on November 20, 2016 in Paris. Former French prime minister Francois Fillon took a commanding lead on November 20 in the two-round primary that is widely expected to decide the country's next leader. In a major upset, Fillon had more than 43 percent of the vote to 26.7 percent for former prime minister Alain Juppe and just under 23 percent for Nicolas Sarkozy, according to the official tallies. / AFP PHOTO / POOL / IAN LANGSDON
Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek is bíróság elé kell állnia 13 másik gyanúsítottal együtt a 2012-es elnökválasztási kampány törvénytelen finanszírozása miatt, miután az exelnök és pártja többet költött el a megengedettnél – közölte kedden a párizsi ügyészség.
Vágólapra másolva!

Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóleleplezést követően Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Nicolas Sarkozy kampányának bizonyított túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és kettős könyveléssel próbálta meg fedezni a párt.

Nem ússza meg Forrás: AFP/Ian Langsdon

Az elmúlt években 13 ember ellen emeltek vádat a hamis számlázásban való részvétel gyanújával, valamennyien a kampány, a párt vagy a kommunikációs cég vezetői voltak.

A volt elnök ellen – aki a jobboldal tavaly novemberi államfőjelölt-állító választásán elszenvedett veresége után visszavonult a politikai élettől – egy évvel ezelőtt indult eljárás az ügyben.