A németek belefáradtak Merkelbe

history war ceremony Square Vertical
(FILES) This file photo taken on May 29, 2016 shows German Chancellor Angela Merkel (L) speaking with the President of the European Parliament Martin Schulz during a remembrance ceremony to mark the centenary of the battle of Verdun, at the Douaumont Ossuary (Ossuaire de Douaumont), northeastern France.. The leader of Germany's Social Democrats, Sigmar Gabriel, told Die Zeit newspaper that he would recommend that former European Parliament president Martin Schulz take his place as SPD party chairman and chancellor candidate, as he made the surprise announcement on January 24, 2017 that he would not run against Chancellor Angela Merkel in a September general election. / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
A szocialista párt a szavazatok 31, Angela Merkel konzervatív blokkja pedig 30 százalékát szerezné meg, ha most lennének a választások Németországban – derül ki a legfrissebb felmérés eredményéből.
Vágólapra másolva!

„Németország belefáradt Merkelbe?” – ezzel a címmel számolt be a Bild az INSA legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményéről, amely szerint az SPD egy százalékponttal vezet a CDU-CSU-val szemben.

Angela Merkel komoly vetélytársat kapott Martin Schulzban Forrás: AFP/Frederick Florin

A SPD része a német kormánykoalíciónak, és évek óta a konzervatív pártszövetség sarkában kullogott, 2002-ben nyert utoljára választást Gerhard Schröder vezetésével – emlékeztetett a Reuters.

De a jelek szerint új erőt adott a szocialistáknak az Európai Parlament egykori elnöke, Martin Schulz kancellárjelöltsége. Schulz a múlt héten vette át a párt vezetését Sigmar Gabrieltől, aki azért állt félre, hogy növelje a szocialisták nyerési esélyeit.

Az SPD már meg is kezdte a tárgyalásokat a zöldekkel és a szélsőbaloldali Linke párttal egy esetleges koalíció megalakításáról.