Sztrájkolnak a rendőrök, elszabadult az erőszak

2017.02.07. 09:39

Legalább 62 ember meghalt a délkelet-brazíliai Espírito Santo állam fővárosában, Vitóriában kialakult erőszakhullámban, ami azután kezdődött, hogy a katonai rendőrség sztrájkot hirdetett a közbiztonsági beruházások hiánya miatt.

A helyi kormány nem fektet a közbiztonságba, elbátortalanítja a munkaközösségeket, és nem értékeli az alkalmazottait – közölte az EFE spanyol hírügynökséggel Jorge Emiliano Legal, az állam rendőrségi szakszervezetének elnöke. 

Rendőrök letartóztatnak egy fosztogatót VitóriábanForrás: MTI/AP/Diego Herculano

A szombaton kezdődött sztrájk óta jelentősen megnőtt a bűncselekmények, különösen a gyilkosságok és rablások száma. Eddig összesen 62 ember halt meg, ami helyi rekordnak számít.

A szakszervezeti vezető szerint a városban „valóságos káosz” uralkodik, és a helyieket nyugtalanítja a sztrájk kezdete óta tapasztalható erőszak.

A kormányzó kérésére a védelmi minisztérium beleegyezett a fegyveres erők bevetésébe annak érdekében, hogy biztosítsák a törvényt és a rendet. Raul Jungmann védelmi miniszter elmondta, hogy a jelenleg Vitóriában járőröző 200 katona mellett megközelítőleg további 1000 fő, köztük szövetségi rendőri elit egységek és katonák bevetésére számítanak.