Az ENSZ kétmilliárd dollárt kér a jemeni éhezés megfékezésére

jemen, polgárháború, gyerek, jemeni
Yemeni children pose inside a tent at a makeshift camp housing Internally Displaced Persons (IDPs) who fled their homes due to the ongoing conflict between loyalist forces and Huthi rebels, on April 16, 2016 on the outskirts of the governorate of Sanaa. / AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS
Vágólapra másolva!
Az ENSZ szerdán 2,1 milliárd dollárnyi pénzügyi támogatást kért tagországaitól ahhoz, hogy élelmiszereket és életmentő szolgáltatásokat biztosíthasson Jemennek, ahol 12 millió ember a két év polgárháború után éhínséggel küzd.
Vágólapra másolva!

A helyzet Jemenben katasztrofális és folyamatosan romlik. 3,3 millió ember, köztük 2,1 millió gyerek súlyosan alultáplált - figyelmeztetett Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora.

Jement mintegy két éve osztja meg az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és a Szaúd-Arábia vezette szunnita arab koalíció között zajló polgárháború.

Milliók szorulnak védelemre Forrás: AFP/Mohammed Huwais

A sajtóban idézett összesítések szerint eddig mintegy 10 ezer ember lelte halálát a harcokban, és a belháború humanitárius válsághoz is vezetett a nagyon szegény arab-félszigeti országban. Az ENSZ információi szerint lakosság több mint kétharmadának,

közel 19 millió jemeninek van szüksége humanitárius segítségnyújtásra és védelemre.

A sorozatos légitámadások és a szárazföldi harcok további súlyos veszteségeket és károkat okoznak az állami és magáncélú infrastruktúrában, valamint akadályozzák a humanitárius segélyek célba érkezését - áll a jelentésben. A jemeni gazdaságot szándékosan semmisítik meg - teszi hozzá a jelentés arra hivatkozva, hogy az országban található kikötőket, utakat, hidakat, gyárakat és a piacokat is sok súlyos csapás érte az elmúlt két év során.

Körülbelül 63 ezer jemeni gyerek halt meg tavaly éhínség következtében az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek múlt heti beszámolója szerint.