Az európaiak 55 százaléka teljesen leállítaná a bevándorlást a muszlim többségű államokból, derült ki egy tíz országban végzett felmérés eredményéből.

A brit Chatham House még az előtt készített a kérdésről felmérést tíz európai országban tízezer ember megkérdezésével, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta a beutazási tilalmat elrendelő utasítást.

A muszlimok beutazási tilalmát a lengyelek 71, az osztrákok és a magyarok 65, a németek 53 és az olaszok 51 százaléka támogatja – számolt be az eredményről a brit Independent. A britek 47 százaléka ért egyet vele, és a tízből egyetlen olyan ország sem volt, ahol a kitiltást a megkérdezettek 32 százalékánál többen ellenezték volna.

Imádkozó muszlimok a lindoni parlament előttForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Tolga Akmen

A muszlim bevándorlókkal szembeni ellenérzés különösen az idősek körében magas, míg a harminc évnél fiatalabbak között a legalacsonyabb.

„Az eredmények megdöbbentőek és kijózanítóak – idézte az orosz Rt.com a tanulmányt. – Azt jelzik, hogy a társadalom véleménye a többségükben muszlim államokból érkező jövőbeni bevándorlást illetően egyáltalán nem csak Trump választóira jellemzőek, hanem meglehetősen elterjedtek.”

Muszlim nők a gyerekeikkel BerlinbenForrás: ddp images/AFP/Oliver Lang

A Chatham House felmérésnek eredménye összecseng a korábbi közvélemény-kutatásokéval. A Pew 2016-ban szintén tíz európai országban kérdezte meg az embereket. Öt országban többségben voltak azok, akik nem akartak muszlimokkal együtt élni.

Leginkább a magyarok ellenzik a muszlim bevándorlást: 72 százalékuknak volt negatív véleményük a muszlimokról. Az olaszok 69, a lengyelek 66, a görögök 65 és a spanyolok 50 százaléka volt hasonló véleményen.

Nagy-Britanniában csak a megkérdezettek 28 százaléka viseltetett negatívan a muszlimokkal szemben, míg Németországban és Franciaországban 29 százalék mondta ugyanezt.