Elfogták az Iszlám Állam két emberét Németországban

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy Szíriából visszatért orosz állampolgárt Köln térségében, akit azzal vádolnak a német hatóságok, hogy a közel-keleti államban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez - közölte szerdán a német szövetségi ügyészség.
Vágólapra másolva!

A most 19 éves, Szulejm K. néven azonosított férfi a német hatóságok szerint 2014 nyarának végén utazott Törökországon keresztül Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz és katonai kiképzésben is részesült, majd ugyanazon év novemberében Törökországba utazott vissza.

A férfit kedden vették őrizetbe, időközben vizsgálóbíró elé vezették, aki elrendelte vizsgálati fogságba helyezését.

Megerőszakolta a menekülő anyát

Ugyancsak kedden fogtak el Németországban egy szíriai férfit, akit szintén azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagja volt, és

háborús bűncselekményt követett el.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 31 éves férfi Szíriában a terrorszervezet tagjaként egy ellenőrző pont parancsnoka volt, amelynél 2016 elején megpróbált átkelni egy nő a gyermekeivel, hogy elmeneküljön a dzsihadisták uralma alatt álló területről. A gyanúsított megerőszakolta a nemzetközi humanitárius jog előírásai alapján védelemre szoruló nőt, ezzel háborús bűncselekményt követett el - áll a közleményben.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szinte hetente indít egy-egy újabb eljárást az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, és vezetője a napokban a tartományi kormányokhoz fordult segítségért. Az ügyészség szerint

tavaly több mint 200 eljárást indítottak az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban,

köztük 140-et a szíriai és iraki konfliktussal összefüggésben, míg 2014-ben csupán öt ilyen ügyük volt.

Szíriába próbált menekülni egy Belgiumban elítélt dzsihadista

Szíriába próbált menekülni a rá kiszabott hétéves börtönbüntetés elől egy belga állampolgárságú dzsihadista, a török hatóságoknak azonban sikerült elfogniuk - közölte szerdán a belga szövetségi ügyészség.

A La Derniere Heure című napilap értesülései szerint Khaled Khattabot tavaly májusban ítélték el terrorszervezetben való részvételért, de nem vonult be a börtönbe, hanem elszökött az országból.

Khattab az ítélet szerint

tagja volt egy csoportnak, amely dzsihadista harcosokat toborzott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára Belgiumban.

A 26 éves férfit, aki állítólag baráti viszonyt ápolt Najim Laachraouival, a tavalyi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjével, nemrég fogták el Törökországban, amikor megpróbált Szíriába jutni.