Az uniós döntésekben nagyobb teret adnának a nemzetállamoknak a lengyelek és írek

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) döntéshozatalában nagyobb teret kell adni a nemzetállamoknak és a nemzeti parlamenteknek - hangsúlyozta egybehangzóan Beata Szydlo lengyel és Enda Kenny ír miniszterelnök csütörtöki varsói sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

Az ír kormányfő, aki egynapos látogatáson tartózkodik Varsóban, a Szydlóval folytatott tárgyalást követő sajtóértekezleten elmondta: a megbeszélést a Brexit (az Egyesült Királyság tervezett kiválása az EU-ból) témája uralta. A két politikus egyetértett abban, hogy minimalizálni kell a brit kilépés negatív hatását az uniós tagállamok gazdaságára, lakosságára nézve.

Írország és Lengyelország törekedni fog arra, hogy az EU 27 tagállama a tárgyalások során azonos álláspontot kövessen, "védve a négy alapvető szabadságot, ezen belül a személyek szabad mozgását", úgy, hogy "semmilyen rombolás ne történjen" - jelentette ki Kenny többek között.

Az EU négy alapvető szabadsága - az áru, a tőke, a személyek és szolgáltatások szabad áramlása - megőrzését Szydlo is kiemelte. Hangsúlyozta, hogy

Varsó és Dublin számára az európai integráció egyik legfontosabb vívmánya az uniós egységes belső piac.

Hozzátette, hogy az egységes piacot "védeni kell a protekcionista lépésektől", melyek példájaként a kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelvet hozta fel, amely Varsó szerint a versenyképesség szempontjából hátrányos helyzetbe hozza a közép-európai cégeket.

Az unióra ráfér a reform

A brit kilépésről hozott döntés egyértelmű jele annak, hogy az EU-t meg kell reformálni - értékelte Szydlo. "Az EU-nak jobban kell válaszolnia a lakosság igényeire, hatásosabban kell reagálnia az előtte álló kihívásokra" - szögezte le. Lengyelország és Írország azon az állásponton van, hogy "az EU döntéshozatali folyamatának nagyobb mértékben kell tükröznie a nemzetállamok, valamint ezek parlamentjeinek hangját" - közölte.

Kilátásba helyezte: az EU márciusi csúcstalálkozóján Lengyelország "mélyreható változásokról" fog beszélni. Mint elvárja, a tagállamok "elsősorban a változások irányát" határozzák meg, a reform részleteiről az ezt követő hónapokban fognak tárgyalni.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter csütörtökön, a lengyel diplomácia idei célkitűzéseit ismertető beszédében lehetségesnek nevezte, hogy a négy alapvető szabadságra támaszkodva