Trump levelet írt a kínai elnöknek

TRUMP, Donald; PUTYIN, Vlagyimir
Washington, 2017. január 28. Donald Trump amerikai elnök első telefonos megbeszélését folytatja Vlagyimir Putyin orosz államfővel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2017. január 28-án. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Barátságos hangvételű levelet küldött az amerikai elnök kínai kollégájának: Donald Trump azt írta Hszi Csin-pingnek, hogy szeretne együtt dolgozni vele a kölcsönösen előnyös kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén – közölte a Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

A két vezető közvetlenül még nem beszélt egymással Trump hivatalba lépése óta. A Reuters szerint az amerikai elnök a levél elküldésével "megtörte a jeget".

Donald Trump nem telefonált, de levelet írt a kínai elnöknek Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Lu Kang kínai külügyi szóvivő reagálásában arra a felvetésre, hogy az amerikai elnök több más ország vezetőjét már telefonon is felhívta, de Hszit még nem, azt felelte, hogy ennek nem tulajdonítanak jelentőséget.

Pekingi diplomáciai források szerint a kínai vezetés aggódik amiatt, hogy Hszi kínos helyzetbe kerülhet, ha egy telefonbeszélgetés az amerikai elnökkel rosszul alakulna,

és annak részletei a sajtóban kitudódnának, ahogy az megtörtént Trump és az ausztrál miniszterelnök esetében.

Egy nyugati diplomata úgy vélte, nem valószínű, hogy Kína sürgetné a közvetlen telefonbeszélgetést a két elnök között. "Kína számára fontos, hogy ezek a dolgok ellenőrzött közegben történjenek, ezt viszont a kiszámíthatatlan Trumppal nem tudják garantálni" – mondta.

Számos olyan téma van, amelyben Trump esetleg Kína számára váratlan és kellemetlen kijelentéseket tehet. Ilyen terület például Tajvan vagy a kereskedelem kérdése.

A kínai vezetést decemberben felbosszantotta, hogy Trump fogadta a megválasztásához gratuláló tajvani elnök telefonhívását, több évtizedes hagyományt törve meg ezzel. Az Egyesült Államok ugyanis eddig elfogadta azt a pekingi álláspontot, hogy csak egy Kína van, Tajvan pedig Kína szakadár tartománya. Ám Trump már nem feltétlenül ragaszkodna az "egy Kína"-elvhez.