Kiszámolták, mennyibe kerül a mexikói határra tervezett fal

Immigrants Surge Across Border Ahead Of Trump Inauguration GettyImageRank2 Fencing OFFICER Mode of Transport SOCIAL ISSUES HORIZONTAL Mexico USA Texas LAW POLITICS Photography Mcallen United States Border Patrol McAllen, Texas Politics and Government Gulf
Amerikai járőr a mexikói határnál
Vágólapra másolva!
Az amerikai belbiztonsági minisztérium számításai szerint 21,6 milliárd dollárba (jelenlegi árfolyamon 6254 milliárd forintba) kerülne megépíteni a falat a Mexikóval közös amerikai határon - írja a Reuters hírügynökség, amelynek birtokába került az egyelőre bizalmas jelentés.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök még választási kampányában azt mondta, hogy a fal felépítése 12 milliárd dollárba kerülne, míg Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke, valamint Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője 15 milliárd dollárra becsülte a költségeket.

Évekig tartana az építkezés

A belbiztonsági minisztérium számításaiból az is kitűnik, hogy 3,5 évig tartana a vállalkozás, amely nemcsak a fal felhúzását jelentené, hanem a hozzá tartozó védelmi létesítmények kiépítését is.
Trump január 25-én aláírta a fal felépítéséről szóló rendeletét, és azt mondta, hogy a terv kivitelezéséhez haladéktalanul hozzákezdenek.

Amerikai járőr a mexikói határnál Forrás: AFP/2017 Getty Images/John Moore

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen létesítmény megakadályozza a kábítószer csempészését, útját állja a bűnözésnek és a törvénytelen migránsok átszivárgásának az Egyesült Államokba, és Mexikó "így vagy úgy megfizeti" a fal költségeit.